Stoiljković: Ubistvo Branka Miljkovića je usud naših malih naroda 1Foto: V.Ristić/ Danas

„Kada jedan mali narod ne nauči o sopstvenoj istoriji ništa onda se dešavaju sudbine pojedinaca poput Branka Miljkovića“, rekao je večeras  u Vranju za Danas Dejan Stoiljković, na promociji svog romana „Zvezda nad prazninom“.

– Duže od tri godine sam istraživao život i smrt pesnika Miljkovića. Nije bilo lako, ali sve potvrđuje da nismo spoznali našu istoriju. Da je preživeo sigurno bi ga zadesila migracijska sudbina – rekao je Stoiljković u razgovoru sa novinarem Danasa.

– Dobrica Ćosić me je pitao zašto nema romana o Miljkoviću i tu je mnogo toga počelo. Bez Nišlije nema ni romana o ovom pesniku koji je bio inspiracija i mnogim muzičarima od Bregovića, do Milana Mladenovića – kaže Stoiljković.

Stoiljković: Ubistvo Branka Miljkovića je usud naših malih naroda 2
Foto: V.Ristić/ Danas

Pisac navodi da mu je posebno teško bilo da „prodre u ličnost pesnika Miljkovića“ , kao i da „nije bio siguran da baš on treba i može da napiše roman o Niškom pesniku“.

Četvrti „Borini književni dani“ u organizaciji gradske biblioteke završavaju se sutra kada će biti predstavljena knjiga „Pun kofer priča“ Milana Ružića.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari