Stole PopovFoto: Stole Popov / GPL / Wikimedia Commons

Ovogodišnji dobitnik počasne Nagrade „Živojin Žika Pavlović“ za promociju kulture prostora Balkana u svetu je veliki makedonski sineasta Stole Popov, a ovo prestižno priznanje biće uručeno na gala svečanosti manifestacije Godišnje nagrade reditelja, 16. oktobra u Novom Sadu.

Popov je potpisao neke od kultnih igranih filmova jugoslovenske i makedonske kinematografije, kao što su „Crveni konj“, „Srećna Nova 49.“, „Tetoviranje“, „Ciganska magija“, „Do balčaka“…, koji su osvajali priznanja na ovdašnjim i svetskim festivalima, kao i brojna dokumentarna ostvarenja koja su takođe nagrađivana i priznata od evropske kritike. Kako je najavio reditelj Darko Bajić, Nagradu „Živojin Žika Pavlović“ Stoletu Popovu će uručiti Predrag Miki Manojlović, koji je igrao neke od glavnih uloga u mnogim njegovim filmovima.

Podsećanja radi, u proteklih trinaest godina nagrada koja nosi ime jednog od najvećih autora ovdašnjeg i evropskog filma dodeljivala se na Leskovačkom Internacionalnom Festivalu Filmske režije za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu, a odlukom porodice Pavlović povučena je sa ovog festivala pre nekoliko meseci, istovremeno kada je i Darko Bajić, dotadašnji dugogodišnji umetnički direktor LIFFE koji je i ustanovio ovo priznanje, otišao sa ove funkcije i završio svoj angažman na leskovačkom festivalu.

Među dosadašnjim dobitnicima priznanja „Živojin Žika Pavlović“, koje se ustoličilo kao jedno od najuglednijih i najvažnijih u regionu, su Slobodan Šijan, Rade Šerbedžija, Velimir Bata Živojinović, Emir Kusturica, Dragan Gaga Nikolić, Goran Marković, Miloš Miša Radivojević, Goran Paskaljević, Milčo Mančevski…

Stole Popov rođen je 1950. godine u Skoplju, diplomirao je filmsku režiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Tokom bogate karijere bio je reditelj, potom i direktor „Vardar filma“, a od 1989. je profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Skoplju. Od 1997. godine član je Evropske filmske akademije, i dobitnik je više od 50 evropskih i svetskih nagrada i priznanja, među kojima je osam gran prija i devet nominacija za američki Oskar i nagradu Feliks, koju je dodeljivala EFA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari