Sergej PolunjinFoto: Promo Madlenianum

Povodom svoje predstave „Raspućin“ koju će odigrati 7. septembra u tek otvorenoj Plavoj sali Sava Centra, veliki baletski umetnik Sergej Polunjin održao je specijalan Master klas sa završnim godinama baletske škole „Lujo Davičo“, a upriličen je i razgovor ovog vrhunskog umetnika sa ostalm učenicima baletskih škola iz Beograda, Pančeva i Zrenjanina.

Stomak je centar jednog igrača: Sergej Polunjin uoči večerašnjeg spektakla „Raspućin“ 1
Foto : Željka Dimić

Ukrajinsko – ruski baletski igrač je učenicima preneo „male tajne“ baletskog umeća, podsećajući ih da samo radom mogu da dosegnu nesuđene visine u ovoj teškoj, ali lepoj profesiji.

Više puta je skrenuo pažnju na držanje tela, na stav koji mora biti čvrst, jaka leđa, istezanje mišića kako stopala, nogu, tako i ruku.

Naročito je skrenuo pažnju da je centar jednog igrača stomak, iz koga sve kreće i koji drži balans čitavog tela, dok duša vodi u arabesk.

Na klasu mu se pridružio i Aleksej Ljumov, njegov dobar prijatelj i igrač koga ćemo gledati u baletu „Raspućin“.

Posle zanimljivog klasa ovaj svestrani umetnik je pokazao svoju veličinu u neposrednom razgovoru sa polaznicima klasa i otvorenom dijalogu sa prisutnom publikom u sali Madlenianuma.

Deca, i već stasali mladi igrači bili su vidno uzbuđeni dok su se slikali sa ovim harizmatičnim umetnikom, za koga je igra ne samo profesija, nego i život sam.

Polunjin je podelio sa publikom iskustvo na pravljenju novih produkcija, koliko kreativni rad stoji iza toga, saradnja sa vrhunskim autorima i koreografima, a ono što čini svako njegovo delo zanimljivim je spoj klasične baletske umetnosti, sa modernim izrazom, kao i inserti folklora, akrobatike, hip-hopa i drugih žanrova u njegovim produkcijama.

Zanimljivo je da je balet „Raspućin“ kreiran u Beogradu, da se u našem gradu za njega rodila ideja i da su održane probe.

Iako je igrao preko 70 puta u različitim zemljama, u subotu će beogradska publika prvi put moći da ga vidi.

U naslovnoj ulozi je Sergej Polunjin, Aleksej Ljubimov je Car Nikolaj II, Elena Polunjin, Sergejeva supruga, je Carica Aleksandra Feodorovna, Džon Kuk je Princ Feliks Jusupov, dok Carevića Alekseja igra Jaromir Furajev.

Koreograf ovog spektakla je Juka Ojši (Yuka Oishi), muziku je radio Kiril Rihter, dok je scenograf Oto Bubenicek, a kostime je radila čuvena ruska modna dizajnerka Ulijana Sergenko.

Sergej Polunjin je sa velikom radošću vodio mlade igrače kroz klas, jer i sam preko svoje fondacije podržava talente.

Na pitanje kako se odlučio da osnuje fondaciju pod svojim imenom i koja je njegova uloga u njoj, odgovorio je  da je ideju dobio upravo u Beogradu, dok je snimao film „Bela vrana“, reditelja Ralfa Fajansa, o čuvenom baletskom igraču Rudolfu Nurejevu.

Kako je i sam bio stipendista Fondacije „Rudolf Nurejev“, shvatajući značaj podrške na početku karijere, prvobitno je nekoliko godina sam finansirao talentovane igrače, a onda je osnovao svoju Fondaciju Polunjin u Beogradu.

Nekoliko stipendista je već po baletskim kućama u Evropi, a jedna od njih Jana, se vratila sa školovanja iz Beča da igra u Beogradu.

Sergej Polunjin barem jednom godišnje dolazi u Beograd da predstavi svoju Fondaciju i prikupi sredstva za nju na donatorskoj večeri.

Zanimljivo je i to da je Sergej karijeru počeo kao gimnastičar, da bi se kasnije odlučio za poziv – baletskog umetnika.

Već sa osam godina maleni Polunjin je krenuo put baleta, a na Kijevskom državnom koreografskom institutu (Kyiv State Choreographic Institute) je diplomirao.

Priključio se potom Britanskoj kraljevskoj baletskoj školi (British Royal Ballet School) sa samo 13 leta, a 2007. je proglašen za Mladog britanskog igrača godine, a sa 20 je postao najmlađi glavni baletski solista Kraljevskog baleta (Royal Ballet) ikada.

Možda se Sergej u svojoj koži najbolje oseća kao – slobodan umetnik, te je bio angažovan u najprestižnijim pozorišnim kućama – Royal Opera House, Sadler’s Wells Theatre, Bolshoi Theatre, Stanislavski Nemirovich-Danchenko Moscow Academic Music Theatre, La Scala Theatre.

Ovaj specijalnoi master klas održan je u okviru dvodnevne manifestacije „Opera & Ballet Nights“, gde je generalni pokrovitelj Zepter.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari