Strastvena veza iz koje je nastala čuvena erotska pesma: Kako su DŽejn Birkin i Serž Genzbur postali oličenje boemskog stila života 1Foto: Universal Archive/Universal Images Group / Universal images group / Profimedia

Jedna od ikona modne kulture DŽejn Birkin, pored njenih filmova i stila, ostaće upamćena i po strastvenoj vezi sa francuskom superzvezdom Seržom Genzburom i po njihovoj konraverznoj pesmi, koju je svojevremeno Vatikan zabranio u nekoliko država.

Modna trendseterka Birkin važila je za jednu od najlepših žena tog perioda, pored Brižit Bardo sa kojom je delila ne samo filmsku romansu u ostvarenju „Don Juan, or If Don Juan Were a Woman“ već i životnu sa francuskim avangardnim umetnikom, muzičarem Seržom Genzburom.

Strastvena veza iz koje je nastala čuvena erotska pesma: Kako su DŽejn Birkin i Serž Genzbur postali oličenje boemskog stila života 2
Foto: Universal Archive/Universal Images Group / Universal images group / Profimedia

NJihova pesma, koju je Serž prvobitno pisao za Bardo „Je t’aime… moi non plus“ je lansirala DŽejninu popularnost i postala oličenje njihovog „umetnik i muza“ odnosa.

Strastvena veza iz koje je nastala čuvena erotska pesma: Kako su DŽejn Birkin i Serž Genzbur postali oličenje boemskog stila života 3
Foto: Universal Archive/Universal Images Group / Universal images group / Profimedia

Sa Genzburom se upoznala na snimanju francuskog filma „Slogan“, reditelja Pjera Grimblata, 1968. godine. Iako u samom početku njihov odnos nije delovao tako, a prilikom audicije za snimanje filma DŽejn nije znala reč francuskog, između njih se rodila ljubav koja se pretvorila u dvanaestogodišnji brak u kome su dobili ćerku Šarlot, koja je i sama slavna glumica.

Kako je sama DŽejn za medije izjavila, tokom svečane večere za ekipu filma „Slogan“ iskoristila je priliku i odvukla Genzbura na podijum za igru kako bi izgradila bliži odnos sa njim. Nakon početog negodovanja, Genzbur ne samo da joj se pridružio i celonoćnom plesu, već su posle toga zajedno otišli u klub. NJih dvoje, u alkoholisanom stanju, vratili su se u Genzburovu hotelsku sobu, gde je on odmah zaspao.

Birkin je provela noć gledajući ga kako spava, a kasnije izjavila: „Bila je to najromantičnija noć“.

Prilikom upoznavanja britanska glumica imala je 22 godine, a provokativna francuska superzvezda 40. NJih dvoje su bili sila prirode na pariskoj društvenoj sceni.

Iako je rođena je u Londonu, DŽejn je stekla slavu pevajući na francuskom, gde se i preselila 1970-ih. Odavši joj počast, Mena Rolings, britanska ambasadorka u Francuskoj, opisala ju je kao „najfrancuskiju od britanskih umetnica“.

NJen lični i umetnički odnos sa Genzburom proslavio ju je širom sveta, a Genzbur je čak i posle razvoda nastavio da piše pesme za Birkin.

Pomenuta pesma ‘Je T’Aime’, zbog eksplicitno seksualnog teksta sazdanog od uzdaha i dahtanja odmah je postala kontroverzna. Vatikan je zabranio da se pušta na radiju u Britaniji i još nekim zemaljama. U Francuskoj se puštala u restoranima posle 23 sata, gde je par često večerao. U to vreme prodavana je u određenim omotima poput porno časopisa ili filmova, osobama starijim od 21 godine.

Kako piše Far out magazin, Genzbur je bio savršen u njenim očima, te je i sama jednom prilikom izjavila: „On je bio veliki čovek. Ja samo lepa“. Par je bio oličenje boemskog stila života tog perioda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari