One Week in Rio with Sergio SantoroOne Week in Rio with Sergio Santoro, foto: Screenshot YouTube

Prvi međunarodni Street Movies Festival biće održan od 18. do 22. septembra u Domu omladine Beograda i MTS dvorani, a publici će biti predstavjeni filmovi čija radnja se dešava na gradskim ulicama, putevima, kao i sve one u kojima je grad glavni junak, saopštili su danas organizatori.

U okviru tri takmičarska programa Street Movies Festivala u kategorijama „King of the Street“ – najbolji dugometražni filmovi, „Short Road“ – najbolji kratkometražni filmovi i „Best Belgrade Short“ – najbolji kratki filmovi o Beogradu, biće prikazan 101 film iz celog sveta različitih žanrova.

Na otvaranju festivala nastupiće Nikola Čuturilo i Zoran Predin sa svojim projektom „Analogna rasa“, a publiki će biti premijerno prikazan i njihov najnoviji spot.

Street Movies Festival će se održati na dve lokcije: u Domu Omladine Beograda i MTS Dvorani. Svečano otvaranje je zakazano za 18. septembar 2024. godine sa početkom u 20:30 časova u Velikoj sali Doma Omladine. Na otvaranju će uživo nastupiti Nikola Čuturilo i Zoran Predin sa svojim projektom „Analogna rasa“ a publika će imati priliku da premijerno vidi i njihov najnoviji spot. Festival će otvoriti film Na korak do sna (Dernier Round) marokanskog reditelja Muhameda Fekrana, dirljiva priča o tri dečaka koji prolaze kroz niz poteškoća na putu do ostvarenja svojih snova.

Od ostalih filmova na festivalu izdvajamo i nezaboravnu dokumentarnu avanturu sa poznatim skejterom u francusko-brazilskoj produkciji Nedelja u Riu sa Seržiom Santorom (One Week in Rio with Sergio Santoro) reditelja Pjer-Žan Dufura (poznatijeg kao MASALADOSA), fantastičnu ispovest filmskog reditelja o povratku u rodnu Italiju Lovac na snove (The Dream Fisher) reditelja Roberta Valdesa, distopijski Unutrašnje promene (Itu Ninu) meksičke rediteljke Itandevi Hansen koji razrađuje potencijalni ishod klimatskih promena u budućnosti, zatim tužnu ispovest Razmena (Saralish) iranskog reditelja Jasera Ahmadija koji se bavi problemima maloletnih devojčica koje udaju za starije muškarce i uzbudljiv dokumentarni „road movie“ Lutalice (All Who Wander) o životu ljudi koji krstare otvorenim putevima u svojim kamperima.

Među brojnim inostranim gostima festivala imaćete priliku da upoznate i tri dobitnika EMMY nagrade iz 2023. godine, Džona Aleksandera, Džej Si Gest i Šona Rodsa koji će premijerno prikazati svoj film Videćeš ti svoga Boga (Ur Gunna Get It).

Tokom festivala održaće se i mnogobrojni prateći programi među kojima izdvajamo radionicu Džej Si Gest pod nazivom Kako snimiti film sa malim budžetom, a velikim rezultatom („Small“ Filmmaking with Big Impact) i panel Muzičari i film – neraskidiva veza (Musicians and Film – Unbreakable Bond).

Festival će otvoriti film „Na korak do sna (Dernier Round)“ marokanskog reditelja Muhameda Fekrana, dirljiva priča o tri dečaka koji prolaze kroz niz poteškoća na putu do ostvarenja svojih snova

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari