Street umetnici i morska kornjača od dve hiljade limenki: Beograd među 16 gradova sveta u akciji International Recycling Tour 1Foto promo Marina Bugarski

Umetničke instalacije koje su postavljenje u 16 država, na kojima su iscrtane ugrožene životinjske vrste da bi se istakao značaj reciklaže aluminijumskih limenki u procesu zašite životne sredine, ukrasile su i naš grad.

U Beogradu, i još petnaest svetskih gradova i ovoga juna sprovedena je međunarodna reciklažna kampanja – International Recycling Tour – kojom su se građani pozvali na reciklažu u cilju zaštite životne sredine i ublažavanje klimatskih promena, a sve povodom Svetskog dana zaštite životne sredine.

Više desetina ambasadora projekta „Svaka limenka se računa“, istovremeno je sprovelo akciju prikupljanja iskorišćenih limenki za pića na otvorenom kako bi podsetili prisutne da zelena budućnost i zdravo životno okruženje zavise isključivo od nas, od našeg odgovornog odnosa prema prirodi.

Street umetnici i morska kornjača od dve hiljade limenki: Beograd među 16 gradova sveta u akciji International Recycling Tour 2
Foto promo Marina Bugarski

Street umetnici, u blizini poznatog beogradskog šetališta, zajedno sa promoterima projekta “Svaka limenka se računa”, koji su na svojim leđima nosili rančeve u koje je bilo moguće odložiti iskorišćenu aluminijumsku ambalažu, oslikavali su veliko „platno“ napravljeno od 2.000 aluminijumskih limenki za piće. Motiv koji je predstavljen na tzv Pixelati, „platnu“ od limenki, u Beogradu je bio morska kornjača čiji je opstanak doveden u pitanje, dok su umetnici u drugim gradovima širom sveta oslikavali druge ugrožene životinjske vrste poput polarnog medveda, tigra, šimpanze.

U skladu sa ovogodišnjom temom Svetskog dana zaštite životne sredine, poruka koje poslata putem društvenih mreža, pre svega mladima, je #GenerationRestoration.

Zemlje učesnice ovogodišnjeg International Recycling Tour-a, koji sprovodi neprofitna organizacija „Svaka limenka se računa“, su Belgija, Brazil, Češka, Francuska, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Crna Gora, Holandija, Poljska, Rumunija, Srbija, Španija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Velika Britanija.

Street umetnici i morska kornjača od dve hiljade limenki: Beograd među 16 gradova sveta u akciji International Recycling Tour 3
Foto promo Marina Bugarski

Tokom 2023. godine, projekat Svaka limenka se računa (koji postoji od 2009. godine a sprovodi International Recycling Tour 4. put za redom) doprineo je da se reciklira više od 55 miliona limenki za piće kroz aktivacije događaja i partnerstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari