Strip mitologija Pčelice iz Čačka 1

U želji da interesovanje za strip proširi izvan kruga koji čine strip-crtači, scenaristi i poštovaoci devete umetnosti, izdavačka kuća “Pčelica” iz Čačka objavila je ediciju “Strip mitologija”.

Ekskluzivno srpsko izdanje ove edicije plod je “Pčelicine” saradnje sa američkom izdavačkom kućom “Lerner”, koja je nosilac licence ovih stripova. Reč je o seriji od dvanaest kolor stripova, čije su teme starogrčki, japanski, nordijski, kineski i britanski mitovi i legende. Mitološka građa prilagođena je strip-formi, a crteže su uradili autori koji su se proslavili radeći za “Dark Hors”, “DC” i “Marvel”.

Tu su antički grčki mitovi o Tezeju, Herkulu, Demetri i Persefoni, Odiseju, Troji, Perseju, britanske legende o Beovulfu, Robinu Hudu i kralju Arturu, kao i junaci nordijskih mitova Tor i Loki, japanska boginja Sunca Amaterasu, drevni kineski ratnik Guan Ju. U “Pčelici” kažu da je cilj ove edicije „popularisanja stripa kao prelazne forme između likovne i književne umetnosti i širenja interesovanja za strip među mlađim generacijama“. Strip mitologija se „pokazala podjednako zanimljiva deci, mladima, ali i odraslim ljubiteljima stripa zbog kvaliteta ilustracija i scenarija“, napominju u “Pčelici”, uz ocenu da „ova edicija vizuelnom stilskom raznolikošću mladu publiku u Srbiji upoznaje sa svetskim trendovima strip-kulture i omogućava joj uvid u njeno bogatstvo“.

U “Pčelici” ne žele da unapred pričaju o pokretanju edicije stripova o slovenskim i srpskim mitovima, jer je reč o „zahtevnom, dugotrajnom skupom projektu koji zahteva vrhunske scenariste i crtače“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari