Strip scenarista Marko Stojanović o "Mirku i Slavku": Jugoslovenski fenomen, arhaičan današnjim čitaocima 1FOTO: Prihvatna arhiva/Marko Stojanović

Strip scenarista Marko Stojanović izneo je svoje mišljenje o kultnom stripu „Mirko i Slavko“ čije reizdanje dnevni list Danas odnedavno poklanja svojim čitaocima. Stojanović je učio zanat crtanja stripova od Nikole Mitrovića Kokana, koji je u ulozi crtača učestvovao u stvaranju „Mirka i Slavka“.

Strip „Mirko i Slavko“ Desimira Žižovića Buina štampan je u najvećem tiražu u bivšoj Jugoslaviji, a dobio je i svoju filmsku adaptaciju 1973. godine. Prema rečima scenariste Marka Stojanovića, „Mirko i Slavko“ danas deluju zastarelo, ali su fenomen devete umetnosti.

„Ideološki gledano ‘Mirko i Slavko’ svakako mogu delovati podosta problematično današnjem čitaocu, da ne pominjem arhaičnost u pogledu crteža i scenarija. Ali činjenica je da se radi o jednom fenomenu devete umetnosti ne samo u Srbiji, već i na prostoru bivše Jugoslavije“, kaže Stojanović.

Osnivač leskovačke škole stripa Nikola Mitrović Kokan našao se u ekipi crtača koja je pozvana da pritekne u pomoć kada je hiperprodukcija stripa „Mirko i Slavko“ postala prezahtevna da bi je Desimir Žižović Buin obavljao potpuno sam, objašnjava Marko Stojanović.

„Činjenica koja nije široko poznata jeste da je produkcija stripa ‘Mirko i Slavko’ u jednom trenutku usled enormne popularnosti postala hiperprodukcija, te da tvorac serijala Desimir Žižović Buin više nije uspevao da postigne zahteve. Uredništvo ‘Dečijih novina’ je onda pozvalo probranu ekipu crtača, čiji se broj mogao izabrojati na prste jedne ruke, koji su radili na drugim naslovima edicije ‘Nikad robom’, da se uključe u rad na ‘Mirku i Slavku’ tako što će crtati sve u stripu sem samih likova Mirka i Slavka. Jedan od njih bio je i Nikola Mitrović Kokan“.

Prema rečima Marka Stojanovića, u stanu njegovog mentora Nikole Mitrovića Kokana mogla se naći gomila crteža stripa „Mirko i Slavko“.

„Sećam se da sam u posetama njegovom stanu viđao gomile papira sa odštampanim ivicama kadrova i zaglavljem na kome je pisalo „Nikad Robom“ i „Mirko i Slavko“. O samom radu na tom stripu mi Kokan nije mnogo pričao, sem što je uvek isticao da je bio zahtevan, brz i obiman. Kokan je bio veliki profesionalac koji je strašno poštovao preuzete obaveze. Znao je da osvane jureći rokove, a potom da trči na svoj redovan posao u nekdašnjem leskovačkom prehrambenom gigantu Toma Kostić“.

Izložbom “Ken for Balkans” (Can for Balkans) Marko Stojanović je u Muzeju stripa u Briselu predstavio balkanski i srpski strip. Deo izložbe bio je i strip “Mirko i Slavko”.

“Važnost serijala “Mirko i Slavko” ogleda se i u činjenici da je kadar iz tog stripa, između ostalog, odabran od strane organizatora za plakat multimedijalne izložbe u sklopu međunarodnog projekta “Ken for Balkans” kojim je strip Rumunije, Albanije, Severne Makedonije i Srbije po prvi put ušao u jednu od najvažnijih strip instucija na svetu, Muzej stripa u Briselu”.

Dnevni list Danas od 18. juna svojim čitaocaima poklanja epizodu stripa “Mirko i Slavko” svakog utorka, srede, četvrtka i petka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari