Strujanja iz samog jezgra oblika: izložba „Olga Jančić: Iskonsko u modernom" 1Foto: Bojana Janjić

Izložba „Olga Jančić: Iskonsko u modernom“, koja se otvara danas u 13 sati i traje do 2. maja predstavlja 20 skulptura u kamenu, drvetu, bronzi i aluminijumu, ove naše cenjene vajarke, a poseban segment čine video snimci njenih skluptura u slobodnom prostoru

To su ostvarenja u kamenu postavljena na Savskom keju u Beogradu, Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu i u parku u Vrnjačkoj Banji, kao i skulptura u bronzi u Kraljevu.

Izložba se organizuje u sklopu ciklusa “Umetnost i ličnost, skulptorke iz kolekcije MSUB”, koji će predstaviti opuse skulptorki koje su snagom svoje ličnosti, prevazilazeći sva ograničenja, i lična i društvena, ostvarile visoke domete, obeležile skulpturu 20. i početka 21. veka.

Kako se navodi u pozivu za izložbu čija je autorka kao i ciklusa muzejska savetnica Rajka Bošković, u svom bogatom i plodnom umetničkom stvaralaštvu od preko šest decenija, Olga Jančić je dubokim razumevanjem i doživljajem iskonskog – uspela da skulpturama modernog izraza da dimenziju prvobitnosti.

„Promišljajući suštinska pitanja čovekovog postojanja – zadivljujuću čudesnost i lepotu života, ona istovremeno zalazi u sfere one druge, manje vedre strane života, sa svim njegovim strepnjama.

Gledano u celini, dela u bronzi i aluminijumu mahom su dramatičnih oblika i naziva, dok se ona u kamenu odlikuju blagošću celokupne vizuelne dejstvenosti, koje punim, zaobljenim volumenima nagoveštavaju plodonosna strujanja iz samog središta odnosno jezgra oblika.“

Tokom trajanja izložbe biće organizovani prateći program – javna vođenja, razgovori i predavanja.

Olga Jančić (1. februar 1929. Bitolj – 25. oktobar 2012. Beograd) upisuje Vajarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu sa šesnaest godina (1945-49). Završava petogodišnju specijalizaciju u Majstorskoj radionici Tome Rosandića (1950-1954). Učestvuje u osnivanju grupe Prostor 8 koja prvi put priređuje izložbu u slobodnom prostoru u Tašmajdanskom parku u Beogradu 1957. godine. Prvu samostalnu izložbu ima 1959. godine u Umetničkom paviljonu u Beogradu. Iste godine dobija nagradu za skulpturu na I međunarodnom bijenalu mladih u Parizu. Izlaže na preko 20 samostalnih i velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bila je u selekciji najznačajnijih izložbi jugoslovenskih umetnika u inostranstvu.

Tokom života organizovane su joj dve retrospektivne izložbe: prva u Muzeju savremene umetnosti 1987. godine i druga 2005. godine u Muzeju „25. maj“ u Beogradu. Dobitnica je značajnih nagrada među kojima su: nagrada „Politike“ iz Fonda Vladislav Ribnikar (1977), Nagrada za skulpturu na Oktobarskom salonu, (1984), Oktobarska nagrada grada Beograda za skulpturu, (1987) i druge. Dela Olge Jančić zastupljena su u brojnim muzejskim kolekcijama u zemlji i inostranstvu: Muzej savremene umetnosti, Beograd, Kuća Legata, Beograd, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, Moderna galerija, Ljubljana, Muzej na sovremena umetnost, Skoplje, Muzej moderne umetnosti, Beč, Muzej moderne umetnosti, Aleksandrija i drugim. Svoju zaostavštinu poklonila je Gradu Beogradu koja se čuva u Kući legata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari