Studija o kolektivnom identitetu modernih Grka 1

 Kad je objavljena sredinom prošle godine, knjiga ambasadora Srbije u Grčkoj Dušana Spasojevića „Grčka: rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije“ bila je diplomatski i izdavački događaj. Privukla je pažnju medijskih i naučnih krugova u Srbiji i Grčkoj kao prva knjiga na srpskom jeziku koja se bavi temom savremene Grčke, temeljima na kojima je uspostavljena moderna grčka država i stvoren nacionalni identitet savremenih Grka.

Uz to i srećno se pojavila u godini u kojoj je obeleženo dva veka od početka grčke borbe za oslobođenje od turske vlasti. Ova studija ambasadora Dušana Spasojevića doživela je drugo, dopunjeno izdanje koje je upravo izašlo iz štampe u saradnji, kao i prethodno, četiri beogradska izdavača: Čigoja štampe, Instituta za noviju istoriju Srbije, Instituta za evropske studije i Fondacija Šaper.

Ambasador Spasojević, u napomeni uz drugo izdanje, ističe da je pišući ovu monografiju ciljao, između ostalog, da u istoriji pronađe ono što je živo i danas, i da to predstavi na sugestivan i jasan način.

„Živa je danas, jamačno, borba za slobodu i državu, pa se i meni, učinila, i čini, tako bliskom i grčka borba koja je povedena pre dva veka. Drugo, dopunjeno izdanje na srpskom jeziku, kao i grčko izdanje koje se sprema, pokazuju da pisana reč ima život, ako uspe da ga pronađe i dotakne“, ističe ambasador Dušan Spasojević.

Prema njegovim rečima, grčki prevod drugog izdanja planira se ove godine kod vodećeg grčkog izdavača „Kastanjotisa“.

Knjiga ima 420 strana, opremljena je bogatim naučnim aparatom, najprobranijim ilustracijama i izuzetno korisnim, specijalno za nju izrađenim geografskim mapama, koje verno odslikavaju istorijske procese. Njeni recenzenti su istoričari i profesori beogradskog i solunskog univerziteta Milan Ristović i Spiridon Sfetas, kao i njihov kolega iz Instituta za noviju istoriju Mile Bjelajac.

Prvo izdanje knjige „Grčka: rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije“ beogradsko predstavljenje imala je na prošlogodišnjem Dunav festu posvećenom 200. godišnjici nezavisnosti Grčke i čuvenom grčkom kompozitoru Mikisu Teodorakisu. Ambasador Spasojević je još krajem prošlog septembra naglasio da je iznenađen odjekom koji knjiga ima u srpskoj i grčkoj javnosti jer je reč o istoriografiji, napominjući da je ova njegova studija savremenog nacionalnog karaktera i kolektivnog identiteta modernih Grka „nastala kao plod višegodišnjeg rada, koji je podrazumevao istraživanje opsežne arhivske građe i literature“.

Ono što, prema njegovim rečima, ovu knjigu razlikuje od većine drugih istorija Grčke revolucije, jesu posebna poglavlja posvećena najvećem grčkom ostrvu Kritu, bez čije istorije nije moguće razumeti savremenu Grčku.

Ambasador Dušan Spasojević (1974) završio je Pravni fakultet u Beogradu, a međunarodne odnose magistrirao je na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka. Između 2000. i 2013. godine obavljao je dužnosti šefa Kabineta saveznog ministra unutrašnjih poslova, spoljnopolitičkog savetnika predsednika Republike, pomoćnika ministra i državnog sekretara odbrane, a potom i ambasadora Srbije u Turskoj.

Od 2016. godine je ambasador Srbije u Grčkoj, a dva izdanja ove knjige je u neku ruku i rezultat njegovog grčkog diplomatskog staža, pre kog je pre šest godina objavio studiju „Između Turske i Evrope: zapisi i svedočanstva između dve diplomatske misije“.

Najdublja brazda nacionalnog karaktera

„Nacionalni identitet današnjih Grka neodvojiv je od nezavisne i slobodne grčke države. I ona od njega. On je istovremeno bio sredstvo za njeno stvaranje, a ona njegova vizija, nadahnuće i njegov najuzvišeniji cilj. Jednom stvorenoj, on postaje instrument za njenu konsolidaciju. Osvetljavanje sudbonosnog vremenskog razdoblja kojim je počelo uspostavljanje savremene, nezavisne i slobodne grčke države i oblikovanje nacionalnog karaktera i kolektivnog identiteta današnjih Grka, nije moguće razumeti bez pokušaja da se izoštri razvojna nit političkog, intelektualnog duhovnog života Grka od vremena pada Vizantije do konačnog zbacivanja turskog jarma. Grčki rat za nezavisnost na toj razvojnoj liniji, koja vodi koz nekoliko vekova, predstavlja ono mesto na kome je brazda grčkog nacionalnog karaktera najdublje zaorana i u nju, zaliveno krvlju ustanika, posejano seme iz kojeg će iznići savremena grčka država“, sažeo je Spasojević u uvodnim napomenama glavnu nit knjige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari