Jedno od kapitalnih izdanja kojima izdavačka kuća Evro-Đunti obeležava 100. godišnjicu od početka Prvog svetskog rata i četvrt veka svog rada jeste monografija ruskog istoričara Petra V. Muljtatulija „Golgota carske porodice“. Njegove ruske kolege istoričari smatraju da je ovo do sada najozbiljnija i najcelovitija studija o kraju poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova.


Muljtatuli, viši naučni saradnik Ruskog instituta za strateška istraživanja (RISI), koji je 17. novembra proslavio 45. rođendan, potomak je – praunuk sluge cara Nikolaja Drugog Ivana Haritonova, koji je zajedno sa carskom porodicom život završio u podrumu Ipatjevskog doma u Jekaterinburgu. Otkriće istine o svom pradedi Muljtatuli doživeo je kao „znak“ da počne da istražuje ubistvo carske porodice. Tom poslu posvetio je dve decenije rada, a ova monografija je samo jedna od knjiga koju je napisao na ovu temu.

„Golgota carske porodice“ u Rusiji je objavljena 2013. na 400. godišnjicu od ustanovljenja dinastije Romanov i doživela je više izdanja. Prevod na srpski jezik u Evro-Đuntiju je njeno prvo strano izdanje. Autor kaže da mu je to „posebno važno i drago, jer je car Nikolaj Drugi mnogo voleo Srbiju“.

Srpsko izdanje je, tvrde ruski istoričari, za sada najlepše, upotpunjeno je sa više od 200 fotografija. Za ilustrovanje monografije zaslužan je srpski publicista Dušan Babac, član Krunskog veća Kraljevskog doma Karađorđević. Monografija je nedavno predstavljena u Skupštini grada Beograda u čast osveštanja spomenika poslednjem ruskom caru, koje su u beogradskom Devojačkom parku u nedelju obavili poglavari Ruske i Srpske pravoslavne crkve patrijarsi Kiril i Irinej.

„Hristov put carske porodice koji se završio jekaterinburškom golgotom, počeo je 2. marta 1917. kada se u Pskovu car Nikolaj Drugi „odrekao“ prestola“, podseća autor, koji je rezultate svojih dugogodišnjih istraživanja podelio u četiri dela. U prvom, pod naslovom „Od Pskova do Tobolska“ razmatra sve verzije navodne careve abdikacije, kao i sve okolnosti februarskog prevrata, unutrašnje i spoljne razloge, ulogu zapadnih sila u tim sudbonosnim događajima. Drugi deo monografije posvećen je organizatorima zločina, treći deo nosi naziv „Jekaterinburg“, dok u četvrtom Muljtatuli objavljuje svedočenja svih učesnika u ubistvu carske porodice, upoređuje ih, analizira nelogičnosti u njima, objašnjava različite verzije ubistva, koje uključuju i satanističke rituale. Ova monografija, prema rečima izdavača i istoričara, „otkriva istinu o dugo prećutkivanim i vešto skrivenim okolnostima jekaterinburškog zločina“.

Nema kontinuiteta carske i sovjetske Rusije

Ruski istoričar Nikita Bondarev smatra da ova monografija, između ostalog, treba da pojasni srpskoj strani unutarruske odnose – kako bi lakše shvatila zbog čega je, recimo, Rusima bilo neprihvatljivo da se u Beogradu spomenik poslednjem ruskom caru postavi na uglu ulica Cara Nikolaja Drugog i Maksima Gorkog. „Nema kontinuiteta između carske i sovjetske Rusije“, kategoričan je Bondarev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari