ŠtulićFoto: Stanislav Milojković

Džoni Štulić oglasio se novim tekstom na Scribd-u u kome se obratio Snježani Banović, rediteljki i teatrološkinji, te svojoj bivšoj devojci (poznatoj iz njegovih pesama kao „Djevojka iz Hrvaca“) koja ga je spomenula u svojoj knjizi Kronika sretnih trenutaka – Odlomci iz ludih osamdesetih“. Na obraćanje ga je podstakla emisija posvećena Azri na Yammat FM-u u kojoj su učestvovali Banovićeva, Boris Leiner (nekadašnji član Azre), Mišo Hrnjak, Dino Šaran i Marino Pelajić.

Štulić je Banovićevu uporedio s Kirkom, čarobnicom iz grčke mitologije, poznatoj po tome što je živela na ostrvu Eji. Kirka je, prema predanju, imala moć da ljude preobražava u životinje, što je učinila Odisejevim ljudima kad su došli na njeno ostrvo – pretvorila ih je u svinje. Kasnije ju je Odisej nadmudrio, a ona je, nakon što su sklopili mir, pomogla njemu i njegovim ljudima, te postala njegova ljubavnica, piše Index.hr.

Da me nisu sreli, ne bi znali da postoje“

Štulić se osvrnuo upravo na mit o pretvaranju u svinje i zaključio da ako ne pripaziš, Banovićeva te časkom pretvara u svinju“. Spomenuo je i film u kome Frenk Sinatra glumi mornara dan pre napada na Perl Harbor (verovatno misli na „Odavde do večnosti“), tamo pogine, a prostitutka s kojom je proveo prethodnu noć to iskoristi da se izvuče iz posla, kako prepričava Štulić.

Kaže da je naveo tu priču da „predoči da se to događa u stvarnom životu“ i „da se odbrani od svih tih koji se diče time da im je napisao pesme“. „Da me nisu sreli, ne bi znali da postoje“, dodao je. Banovićevu je optužio da laže i da laži duplira „delirijum tremensima“.

„Neka Tedeski preda svoje bogatstvo javnosti u ruke“

Spomenuo je i Emila Tedeskog, te se zapitao kako je moguće da je on „drugi najbogatiji čovek Hrvatske“. Prisetio se i razgovora s Tedeskijem kad ga je zamolio za intervju.

Kaže da ga je emisija toliko naljutila da se nekoliko puta suzdržavao da ne nazove u eter. Razbesneo ga je i Tedeskijev „sud da su njegove pesme kulturno dobro“. Kaže da bi ga „pozvao da svoje preduzetništvo i bogatstvo preda isto tako javnosti u ruke, da ga krmče kako im se digne“.

Dodao je i da je Šaran iz Letu štuke u emisiji „poentirao da je titoist“. Kaže da je u emisiji „izrečena gomila tračeva i besmislica“, a Banovićevu je nazvao „čudovišnom coprnicom i patološkom lažljivicom“. Tvrdi i da je nikad nije vodio na snimanje „Filigranskih pločnika“. U poprilično opširnom tekstu opisao je i snimanje albuma „Ravno do dna“, otkrio i da „zna da vozi, ali nije imao vremena da položi“.

„Ništa novo pod kapom nebeskom, nit čudi da i ona, poput drugih, prodaje muda pod bubrege“, zaključio je Štulić svoje obraćanje, koje u celosti možete pročitati ovde.

Izvređao Banovićevu i 2023.

Štulić je i 2023. izvređao Banovićevu. Tad je priznao da je kupio njenu knjigu. I tad je rekao da Snježana Banović laže o vremenu koje su proveli u vezi, te je sve vreme nazivao svojom „pratiljom“.

„Nisam sve pročitala. To se ne da čitati, po meni. Ja to ne mogu čitati. Ne mogu jer mi je tužno kako jedan čovek, koji je napisao neke od najlepših stihova uopšte u istoriji jugoslovenske poezije, ne samo rok muzike, može tako nisko pasti s pismenošću. Mene je to rastužilo. Malo se odvojio od jezika, ne samo od ljudi“, rekla je ona tad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari