Nema komedija „A Thief Catcher“ (1914), koja je davno bila izgubljena i na iznenađenje filmskih istoričara nedavno pronađena, biće prikazana danas (u subotu) na festivalu u Arlingtonu. Reč je o kratkom filmu u kojem je Čarli Čaplin imao kamerni nastup kao Kejstonov policajac, uz svoj zaštitni znak – brčiće i karakteristične gestove.

Desetominutni film se stvorio „niotkuda“ – prošle godine ga je filmski istoričar Pol Giruki kupio na rasprodaji antikviteta i mislio je da zapravo kupuje samo još jednu komediju studija Kejston, tako da ovaj 16-milimetarski film nije ni pogledao mesecima. Onda je, konačno u martu, uključio projektor i video Čaplina kako se bije sa huliganima – čitava tri minuta. U filmu igraju i Ford Sterling, Mak Svejn i Edgar Kenedi.

Tako će danas, najverovatnije prvi put od 1914. godine, biti održana projekcija ovog filma na festivalu komedija u Arlingtonu. Interesantno je da je otkriće ovog filma bitno jer je tako, prvi put posle šest decenija, dodato popisu filmova u kojima je Čaplin igrao. Naime, samo delo je vrlo brzo zaboravljeno pa ga je Britanski filmski institut 1938. godine izostavio iz popisa dela u kojima je Čaplin nastupao. Sam Čaplin se, u intervjuu iz 1965. godine, prisetio da je igrao jednog od Kejstonovih policajaca, ali nije pomenuo naziv.

Na festivalu filmskih komedija, koji je počeo u četvrtak, biće prikazano 120 filmova uz uživo izvođenje muzike koje će pratiti projekcije nemih ostvarenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari