Kruševačko pozorište gostuje 27. novembra na Velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta sa predstavom „Put oko sveta“ po tekstu Branislava Nušića i u režiji Juga Radivojevića. Ovo je prva Radivojevićeva režija u Kruševačkom pozorištu koje neguje domaći dramski tekst i savremenu klasiku, rekao je upravnik Pozorišta Branislav Nedić na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u BDP. U pitanju je ambiciozna predstava u kojoj učestvuje čitav ansambl Pozorišta sa 21 glumcem koji igraju čak osamdeset uloga. Takođe, u njoj je upotrebljeno puno „prave“ scenografije i kostima, koji dočaravaju tridesete godine 20. veka u kojima se radnja predstave odvija.

Scenograf je Aleksandar Denić, a kostimograf Jelena Stokuća. „Put oko sveta“ nastao je u koprodukciji sa festivalom Dani komedije, u njoj kao gosti igraju Milorad Mandić Manda i Ljiljana Stjepanović u naslovnim ulogama Jovanče Micića i Juliške. Čoveka s nogom igra Milija Vuković i njih troje jedini su koji imaju „samo“ po jednu ulogu. Predstava je pripremana dva meseca, 30. oktobra bila je premijera u Kruševcu, a od tada je šest, sedam puta odigrana u ovom gradu i u Jagodini. Za nju vlada veliko interesovanje, pa su tako već rasprodate karte za reprize u decembru, dok su, prema Nedićevim rečima, u Beogradu mogli da napune Sava centar.

Sledeće godine biće tačno sto godina od praizvedbe „Puta oko sveta“ na scenama srpskih pozorišta, rekao je Radivojević i dodao da će ovom predstavom u konkurenciji ili van nje, verovatno biti otvoreni i Dani komedije koji se sledeće godine takođe održavaju jubilarni, 40. put.

U tekstu koji je minimalno adaptirao i tu i tamo štrihovao, on je prepoznao problem današnjeg sveta oprhvanog globalizacijom koja planetu čini jednoobraznom pa mu otuda priliči svuda ista slika izbora i haosa oko njih. Tekst drame i počinje sukobom da li uopšte da se putuje ili ne, a završava povratkom u Jagodinu koja je jedino mesto koje se razlikuje od ostatka sveta jer, prema Radivojevićevim rečima, u tom globalnom svetu jedino je mikrokosmos ono što ostaje prepoznatljivo. U toj zapitanosti da li da se putuje ili ne, on je video i današnju zapitanost o putu prema Evropskoj uniji, ali, kako je rekao, ova predstava ne nudi kao odgovor negativan pristup već sublimira Nušićev pogled na svet. Predstava traje sat i 50 minuta bez pauze ali je svojim smehom i aplauzima publika produži za desetak minuta, dodao je Radivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari