Širom Srbije održavaju se Dani šljive, maline, kruške, kupusa i ostalog voća i povrća, džez susreti, bostanijade, pesničke večeri, dani narodnog stvaralaštva, kulturna leta i ostale umetničko-turističke „manifestacije“. U očekivanju čuvene oktobarske Oplenačke berbe, topolski amateri okupljeni u Dramski studio odgovorili su premijerom komedije „Sumnjivo lice“ Branislava Nušića.


Prošlog petka, pred punim gledalištem u Sali bioskopa zaplivala je „plava riba“, sevnuo „svastikin but“, zagrmeo Jerotije Pantić, na čelu galerije likova iz ovog urnebesnog Nušićevog komada.

Ovaj divan napor topolskih zaljubljenika u teatar zaslužuje jednu pravu pozorišnu kritiku.

Reditelj Pija Majstorović pročitao je ovaj tekst kao obrnutu kaskadu: od provincijske kafane s muzikom u parteru, preko „kancelarije“ na proscenijumu, do „salona“ u dubini scene. Shodno ovakvom čitanju, on je i vodio igru: violinista Nebojša Jarebica i Ilija Vujanović na harmonici, sa izvanrednim Draganom Spasićem kao Žikom pisarom, poveli su koloplet događaja u učmaloj palanci s početka prošlog veka.

Zoran Pavlićević u ulozi Jerotija Pantića varirao je sva oprobana sredstva velikana srpskog glumišta dodajući im i svoj osobeni pečat. U celom ansamblu dobijao je svesrdnu podršku i odaziv, u „kancelariji“, među potčinjenima: razigranom Nebojši Vujičiću u ulozi Viće, Draganu Milovančeviću kao Tasi praktikantu, Milisavu koga tumači reditelj Pija Majstorović, Milanu Ristiću kao sreskom špijunu Aleksi Žunjiću. Posebno u Biljani Tomasović koja je igrala njegovu ženu Anđu i Radici Manojlović u ulozi njihove kćeri. Valja pohvaliti i upečatljive epizode Svetozara Jevđića kao Gazda Miladina i Gorana Matića kao Gazda Spasu, kao i Đoku Igora Petrovića.

Bilo bi nepravedno ne pomenuti predanost inspicijentsko-tehničkog tima: Vericu Simić, Veru Antonijević Priljevu i Marka Novčića.

Ovih letnjih dana sve više je gostiju u Topoli i na Oplencu. Bilo bi lepo da ih, uz večernju svežinu, uskoro obraduje i prva repriza komedije „Sumnjivo lice“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari