Politikin zabavnik, kultni srpski i jugoslovenski časopis za nauku i zabavu, namenjen „svima od sedam do 107 godina“, u nedelju, 28. februara, slavi 77. rođendan. Juče je izašao rođendanski 3342. broj u komesu čitaoci na poklon dobili i reprint izdanje ovog nedeljnika od 26. februara 1966. godine. Zabavnik već čitavu deceniju ima status superbrenda među štampanim nedeljnicima u Srbiji.

U prvoj redakciji Politikinog zabavnika, čije je ime odabrano na javnom konkursu, a kao zvanična kuma iz bubnja „izvučena“ devetogodišnja Antonija Savić, bili su novinari Politike sa Vladislavom Ribnikarom, Dušanom Timotijevićem i Živojinom Vukadinovićem na čelu. U Zabavnikovoj redakciji vole da podsete da su te 1939, između ostalog, rođeni i kultni filmovi: „Prohujalo s vihorom“, „Poštanska kočija“, „Čarobnjak iz Oza“, „Gospodin Smit ide u Vašington“,“Orkanski visovi“…, strip junak Betmen, Nestleova „nes“ kafa…

Zabavnik se u početku na kioscima pojavljivao dvaput nedeljno – utorkom i petkom, a potom je samo „svaki petak bio izuzetak“. Časopis je imao samo jedan prekid u izlaženju – od nemačke okupacije 1941. do 1952, jer komunistički režim isprva nije trpeo stripove. Dugo je bio namenjen publici od sedam do 77 godina, ali je na inicijativu čitalaca koji su „prerasli“ gornju granicu ona pomerena na 107 godina. Najstarije rubrike su „Verovali ili ne“ i „Jeste li već čuli da“, koje nisu menjane od prvog broja.

Zenitom Zabavnika smatra se period kad je glavni i odgovorni urednik lista bio satiričar Vladimir Bulatović Vib, koji je u akrostihu formulisao ciljeve lista: „Zbrisati dosadu gumicom radoznalosti. Atlas stavljaj pod glavu da bi se svako jutro budio na drugom kontinentu. Buni se protiv svakog popovanja. Amrel otvaraj, čitaoče prinče, čim dune jak vetar, možda će te odneti na tvoju planetu. Voli to dete koje svaki čovek nosi u sebi. Nikad ne piši iskvarenim jezikom okorelih administrativaca i malograđana. Idi u svet mašte, slobodno, ne čekajući ničiju dozvolu. Koračaj lakim korakom u pravcu svetlosti koja jača ljudski duh“.

– Prvu granicu smo pomerili. Zabavnik sada puni 77 godina i njegov cilj je da sačeka i 107. rođendan i da ponovo pomeri granicu. Da se još računa na Zabavnik govori i prosečna nedeljna posećenost na Fejsbuku koja je u 2015. bila veća od 200.000 – kaže za Danas Petar Milatović, zamenik glavnog i odgovornog urednika Politikinog zabavnika.

Prema njegovim rečima, u rođendanskom broju rubrika „Jeste li već čuli“ posvećena je istoriji slavljenika, o Zabavniku pišu – jedan od vodećih mladih pisaca za decu Dejan Aleksić i Branko Stevanović, tu je podsećanje na važne događaje iz 1939, kao i tekstovi o „cvrkutu crnih rupa u dubokoj vasioni“, pobeđivanju na vašarima, proti Mateji Nenadoviću, koji se rodio baš 26. februara 1777, snimanju kultnog filma Frensisa Forda Kopole „Apokalipsa danas“, pravima za šimpanze… Rođendanska proslava Zabavnika održana je u petak u Ateljeu 212.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari