Sutra na Kolarcu koncert "Usudi se na promene" sa delima kompozitorki 1Natasa Tasic Knezevic foto SNP

Ministarstvo kulture i informisanja, Agencija UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena i udruženje Romag sutra u svečanoj sali zadužbine Ilije M. Kolarca organizuju koncert „Usudi se na promene“.

Koncert za cilj ima promociju društvene integracije, prevazilaženje stereotipa, jačanje manjina i uključivanje mladih i tinejdžera u svet klasične muzike.

Na repertoaru su dela ženskih kompozitorki, odabranih da bi se pokazalo stvaralaštvo umetnica u ovoj branši, koje neretko bivaju izostavljene i zaboravljene.

„Njihov doprinos umetnosti je nedovoljno priznat i skoro potpuno nepoznat široj javnosti.  A, upravo su one svojim radom i trudom kreirale jedan potpuno nov društveni pokret u svetu klasične muzike i na taj način izborile svoje mesto i ukazivale na neravnopravnost i potčinjen odnos kom su bile izložene“, navodi se u najavi događaja koje je sajtu danas.rs prosleđena iz udruženja Romag.

Poseban kuriozitet je, dodaje se, što će se u Srbiji po prvi put izvoditi dela Pauline Vierdot i to ove godine kada se obeležava 200 godina od njenog rođenja.

Beogradska publika će, takođe, po prvi put imati prilike da čuje dela afroameričke kompozitorke Florens Prajs kao i dela Klare Šuman.

„Verujemo, da se na na ovaj način, omogućava promocija ne samo ženskog aktivizma, već i edukacija šire muzičke javnosti, kao i približavanje lepote koje se kriju u notama koje su komponovale ove divne dame“, navedeno je u najavi.

Na koncertu koji počinje u 20.00 časova nastupaju sopran Nataša Tasić Knežević i pijanistkinja Zorka Milivojević, a gosti su Maša Babić za klavirom i flautista Miloš Miketić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari