Sutra počinje Arhipelagov festival pisaca na Sajmu knjiga: Šajtinac, Aleksiu, George Floresku, Vida Ognjenović, Mihajlo Pantić... 1Foto promo Arhipelag

Kuća Arhipelag predstaviće na 67. Beogradskom sajmu knjiga izdanja koja je objavila u proteklih deset meseci, kao i čitav jedan festival pisaca Autorski dani iz različitih žanrova savremene književnosti, istoriografije, političke teorije, ekonomije i psihologije.

U ponedeljak, 21. oktobra (od 12-13h), na štandu Arhipelaga čitaocima će se predstaviti Uglješa Šajtinac sa romanom „Madam Fajrflaj“, koji će imati sajamsku premijeru, a od 16 do 18 h tu će biti vodeći savremeni rumunski pesnici, Lučijan Aleksiu sa knjigom poezije „Snegovi Кilimandžara“ i George Floresku sa „Čovekom iz piramide“ (takođe sajamske premijere), kao i Slavomir Gvozdenović sa knjigom „Autobiografija sa poezijom“.

Pre festivalskog predstavljanja, rumunski pesnici Lučijan Aleksiu i George Floresku, kao i srpski pesnik iz Rumunije Slavomir Gvozdenović, promovisaće svoje pesničke knjige na književnoj tribini u Sali „Ivo Andrić“ (od 14 – 15 h), a o njihovoj poeziji govoriće glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović.

U utorak, 22. oktobra (od 16 -18 h), na festivalu pisaca biće Nikola Moravčević sa provokativnom istoriografskom studijom „Monah Sava Nemanjić kao svetovni diplomata“ (sajamska premijera), i Ana Ristović sa knjigom pesama „Tu“ i knjigom proze i eseja „Knjiga nestajanja“.

Veselin Marković stiže pred čitaoce sa knjigom priča „Crna jedra“ (sajamska premijera), jednom od najvažnijih knjiga priča koja je na srpskom jeziku objavljena u protekloj deceniji, a na festivalu pisaca će biti u sredu, 23. oktobra (od 16-18h), kao i Bojana Savović sa jedinstvenom istraživačkom studijom o metafori bolesti u modernim srpskom i evropskom romanu XX i XXI veka, „Sa jarbola Eufrosine“.

U četvrtak, 24. oktobra (16-18 h), sajamski posetioci imaće priliku da se druže sa književnicom Nedom Bjelanović, autorkom uzbudljivog i duboko emotivnog romana „Crveni krovovi“, a u petak, 25. oktobra (15-18h), na štandu Arhipelaga biće Milan St. Protić sa romanom „Ime joj je Glorija“, i Srđan V. Tešin „Crna Anđelija / Luka kaže“.

Junak novog romana Milana St. Protića je Morton Samuilo Smit, profesionalni je američki istoričar i profesor na Kolumbija univerzitetu u Njujorku. Potraga za tajnim jevanđeljem po Marku odvodi Mortona Smita u grotlo Drugog svetskog rata i građanskog rata u Jugoslaviji… Ovaj roman o ljubavi i potrazi, slobodi i ropstvu, tajni i otkriću, takođe ima sajamsku premijeru.

Srđan V. Tešin gostuje sa ponovljenim izdanjem svoje knjiga priča „Crna Anđelija“ koja je doživela veliko interesovanje čitalaca i dobila nekoliko važnih književnih proznanja, među kojima je Andrićeva nagrada.

Pretposlednjeg dana ovogodišnjeg Sajma knjiga, u subotu, 26. oktobra (16-18h), na festivalu pisaca čitaoce očekuju uzbudljivi susreti – sa književnicom Vidom Ognjenović, predsednicom Srpskog PEN centra, i piscem, književnim kritičarem i profesorom Mihajlom Pantićem.

Vida Ognjenović će govoriti o svoja dva ostvarenja – biografskoj drami „Poetesa“, sudbini i poeziji Milice Stojadinović Srpkinje, pesnikinje iz doba srpskog romantizma, koja je najpre slavljena kao velika nada srpske poezije, da bi na kraju, zaboravljena i odbačena, završila kao prosjakinja na ulicama Beograda.

Vida Ognjenović će predstaviti i „Nadpopa Kojovića“, svoju novu dramu koja zastupa ideje kanonika Antuna Kojovića, koji je bio oduševljen dobom prosvetiteljstva, Napoleonom i napoleonovskim revolucionarnim zanosom koji je menjao Evropu XIX veka.

Knjiga Mihajla Pantića „Albahari“ predstavlja sintezu eseja vodećeg savremenog književnog kritičara o književnosti Davida Albaharija. Opisujući praktično sve Albaharijeve knjige, od njegovih ranih radova do njegovih završnih romana, Pantićeva knjiga svedoči o jednoj neuporedivoj umetničkoj misiji našeg vremena.

Između dva Sajma knjiga u Beogradu Arhipelag je objavio preko trideset novih naslova i niz ponovljenih izdanja knjiga koje su u prethodnom periodu doživele veliko interesovanje čitalaca, a među ponovljenim izdanjima koja će biti predstavljena su i novo, dopunjeno izdanje knjige Danila Kiša Iz prepiske, koju je priredila Mirjana Miočinović.

Čitaocima će na Sajmu knjiga premijerno biti predstavljeni i romani Ljudmile Ulicke „Vesela sahrana“ (u prevodu Nede Nikolić Bobić), Draga Jančara „Na početku sveta“ (u prevodu Ane Ristović) i Burhana Sonmeza: „Kamen i senka“ (u prevodu Ide Jović).

U ediciji 100 slovenskih romana objavljen je roman slovenačke književnice Berte Bojetu „Filio nije kod kuće“, a sajamski nastup Arhipelaga, pored Pantićeve knjige „Albahari“, obeležiće još dve knjige iz oblasti književne kritike i književne hermeneutike – „Hodočašća“ Jovana Delića, uz „Uspravnu zemlju“ celovita studija o poeziji i poetici Vaska Pope, i Popinu knjigu autopoetičkih eseja „Kalem“.

U pesničkoj ediciji Element na Sajmu knjiga se premijerno predstavljaju i nove knjige pesama jednog od vodećih savremenih srpskih pesnika Tomislava Marinkovića „Šta o nama misle anđeli“ i poznatog makedonskog pesnika Rista Lazarova „Bog u belim patikama“.

U istoriografskoj ediciji“ Vreme i priča“ Arhipelag je objavio dve obimne studije. Jedinstvena knjiga Dragomira Bondžića „Ruski emigranti profesori Beogradskog univerziteta“ govori o nedovoljno istraženoj temi. Ova studija o ruskim emigrantima koji su posle Oktobarske revolucije postali profesori Beogradskog univerziteta jeste rekonstrukcija jednog dramatičnog vremena punog prevrata i emigranata, rekonstrukcija jedne intelektualne istorije i rekonstrukcija istorije jedne zemlje.

Studija Bojana Dimitrijevića i Ilije Kukobata „Aeroput. Istorija Društva za vazdušni saobraćaj 1927-1948.“ govori o nepoznatoj i zanimljivoj istoriji društva za vazdušni saobraćaj koje je postojalo od 1927. do 1948. godine.

Izdanja Arhipelaga koja će biti predstavljena na Sajmu knjiga oličavaju uzbudljivu i raznovrsnu, modernu i klasičnu, provokativnu i kritičku sliku modernog sveta razapetog između istorije i svakodnevice, između drama identiteta i sećanja koja nisu prevaziđena, između gubitničkih ishoda egzistencije i vitalne potrage za smislom života uprkos svim okolnostima.

Pred čitaocima će se naći slike uzavrelog sveta u neprestanoj promeni, poput nove knjige aforizama „Bolje prekosutra“ Ratka Dangubića, sveta koji moramo razumeti i sveta koji moramo menjati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari