Sutra počinje Bitefov maraton 1Foto: Monika Stolarska

Najvažniji pozorišni festival kod nas počeće svoje jubilarno 50. izdanje sutra Prolog danom, a ko će dan kasnije zvanično otvoriti Bitef biće iznenađenje, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Prema rečima umetničkog direktora Bitefa Ivana Medenice, brojne svetske i regionalne pozorišne zvezde koje su bile deo istorije ovog festivala pojaviće se u nedelju, 25. septembra, u Narodnom pozorištu na zvaničnom otvaranju.

– Biće tu Tomas Ostermajer, Eimuntas Nekrošius, Ala Demidova, Dušan Jovanović, Borut Šeparović, Haris Pašović… a neće biti zaboravljeni ni naši velikani – istakao je Medenica podsećajući da će festival zvanično početi predstavom „6&7“ plesnog pozorišta Tao iz Pekinga.

Prvi događaj koji će označiti početak praznika teatra biće izložba „Nebo nad Berlinom“, koju čine četiri postavke zasnovane na artefaktima povezanim sa Bitefom, njegovom istorijom i tradicijom, ali i institucijama koje su dale znatan doprinos Festivalu. Maratonski obilazak počeće sutra u 19.30 ispred zgrade Radio-televizije Srbije, izložbom koja prikazuje na koji je način RTS pratio i pomagao Bitef od njegovog osnivanja. Šetnja „zvezdanom stazom“ Bitefa biće nastavljena do Ateljea 212, pozorišta u kome je Bitef počeo svoj istorijski put, dok je sledeća lokacija galerija New Moment u kojoj će biti izloženi plakati Bitefa. Na kraju, publika se spušta do zgrade Bitef teatra. Na ovom mestu biće odigrana i prva predstava ovogodišnjeg Bitefa – „Kantor Downtown“, koja se bavi avangardnim pozorištem i njegovim uticajem na savremenu scenu kroz „rekonstrukciju“ predstave Tadeuša Kantora „Mrtvi razred“ koja je imala važno mesto u istoriji Festivala.

– Maratonskom izložbom najavljujemo da će ceo Bitef biti jedan maraton. Program je strašno gust i mnogih dana biće i po dve predstave. Zato molimo publiku da ne kasne, jer će sve počinjati na vreme, i niko neće moći da uđe u salu nakon što predstava krene – naglasio je Medenica.
On je podsetio i da će u ponedeljak, 26. septembra, početi kongres Međunarodnog udruženja pozorišnih kritičara u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, gde će biti izvedena i predstava „Urnebesna tama“. Dan kasnije u okviru kongresa biće uručena nagrada Thalia, koja se dodeljuje svake druge godine nekom ko je u svojim napisima, po mišljenju Udruženja, izazvao promenu u kritičarskom promišljanju. Dobitnik je istaknuti kritičar Femi Osofisan iz Nigerije. Ovaj dan biće u znaku nemačko-afričkih odnosa, pa će tako nagrada biti uručena u nemačkoj ambasadi, nakon čega će svi gosti preći preko puta u Muzej afričke umetnosti, dok će u glavnom programu biti izvedene dve nemačke predstave koje se bave afričkim temama („Saosećanje. Istorija mitraljeza“ i „Ambasador: nemačko-afrički komad sa pevanjem“).

Medenica je skrenuo pažnju da će nakon toga krenuti „mirnije vode“ u dešavanjima na Bitefu, iako zapravo 50. izdanje čini još tri festivala u festivalu, poput programa Bitef polifonije. Tako da će maraton koji zahteva „sportsku odeću, patike i malo spavanja“ trajati do 2. oktobra.

Beograd ponosan na pola veka Bitefa

Gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić istakla je da je Beograd ponosan na 50 godina dugu tradiciju Bitefa i izrazila uverenje da će jubilarno izdanje manifestacije biti značajan događaj u ovom delu Evrope. Ona je rekla da je Sekretarijat za kulturu za ovogodišnji Bitef izdvojio 20 miliona dinara – šest miliona više nego lane, kao i osam miliona dinara za Kongres Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara, koji se održava u okviru festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari