Suze u spotu, svađa dvoje velikana i pesma za sva vremena: Priča o najlepšoj obradi svih vremena 1foto: Youtube Screenshot

Jedna od najboljih pop balada prošlog veka, „Nothing Compares 2 U“ koju je izvodila Šinejd O’Konor, ostaće upamćena i kao jedna od najuspešnijih obrada svih vremena.

Pesmu je originalno napisao i snimio Prins, i to u okviru svoj projekta „The Family“. Ipak, pesmu je proslavila preminula irska pevačica. Sa novim aranžmanom se našla na njenom dobro ocenjenom albumu „I Do Not Want What I Haven’t Got“. Originalna verzija je objavljena 1985. i nije od strane Prinsa ni tretirana kao neki veliki hit. Dobila je malo pažnje i nije bila singl sa ploče.

Ipak, menadžerka pevačice, Fatna O’Keli dala je predlog da se ova pesma obradi. Automatski su svi pesmu povezali sa temom raskida, iako je sama Šinejd celog života pričala da je ona više o gubitku, koji se može tumačiti na više načina, a ne nužno samo o raskidu. U samom origanalu, ostala je priča da je pesma posvećena Prinsovoj kućepaziteljki koja se brinula o njemu.

Jednostavno, ali efektno, je realan opis koji možemo upotrebiti kad opisujemo ovu veličanstvenu pesmu, ali i spot, koji je pratio, a u kom smo gledali u krupnom kadru lice Šinejd O’Konor, kako proživljava svaki stih ove pesme kao da joj se sve navedeno u tekstu desilo u tom danu.

U svojim memoarima „Rememberings“ iz 2021. objasnila je da je počela da plače u spotu kada je zbog dela teksta pomislila na svoju majku. (”All the flowers that you planted mama / In the back yard / All died when you went away”). Rekla je još i da je njena majka, koja je umrla u saobraćajnoj nesreći 1985. kada je pevačica imala samo 18 godina, zlostavljala tokom njenog detinjstva.

Kako i pesma, tako i spot, postali su veoma uspešni. Na prvoj dodeli Bilbord muzičkih nagrada „Nothing Compares 2 U” dobila je nagradu „No 1 World Single“. Nominovan je za tri Gremija, uključujući i za pesmu godine, iako je O’Konor bojkotovala ceremoniju.

Prins je sam ponovo snimio pesmu, sa Rouzi Gejns kao gostujućim vokalom, 1993. godine, a snimak uživo je predstavljen na njegovom kompilacijskom albumu The Hits/The B-Sides.

Princ je upoznao Šinejd tek nakon što je obradila njegovu pesmu. Njihova interakcije, prema njenim rečima, nije bila prijateljska.

U memoarima je napisala kako ju je Princ grdio zbog psovki u intervjuima i, što je još bizarnije, više puta pokušavao da je natera da pojede činiju supe koju je pripremio njegov batler. Zatim je predložio borbu jastukom i navodno je udario tvrdim predmetom koji je sakrio u jastučnici. Irska pevačica je navela da je morala da „pobegne peške usred noći”, pre nego što ju je Prins „proganjao automobilom, iskočio i jurio je po autoputu”.

„Nikada više nisam želela da vidim tog đavola“, napisala je Šinejd.

Ni Prins nakon ovih dešavanja nije želeo više da ima mnogo veze sa Šinejd, a i nakon smrti, ljudi koji imaju prava na njegova dela, zabranjivali su da se pesma „Nothing Compares 2 U” pojavi u dokumentarcu o njenom delu. Stvar je još bizarnija kad znamo da se film zvao „Nothing Compares“.

Svađe dvoje muzičara, i bizarna ponašanja su ipak na kraju manje važna. Ostala je pesma koja je bila svetski hit, na vrhu top lista u Irskoj, Australiji, Austriji, Kanadi, Nemačkoj, Meksiku, Holandiji, Novom Zelandu, Norveškoj, Švedskoj, Švajcarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Državama. U SAD je proveo četiri nedelje na prvom mestu i bio je treći najprodavaniji singl 1990. godine.

Za trideset godina od izlaska albuma, kritičari The Guardiana-a je lepo sročio da: „Vreme je samo učvrstilo mesto „Nothing Compares 2 U“ u pop panteonu. Tri decenije kasnije, ovo srceparajuće prizivanje tuge izgubljene ljubavi ostaje bez premca.”

Ipak, greška bi bila stvaralaštvo Šinejd O’Konor posmatrati samo kroz ovu jednu njenu pesmu. Dovoljno je samo da poslušate „Mandinka“, “Black Boys on Mopeds”, „War“, „The Emperor’s New Clothes“ ili njene saradnje sa bendovima poput Massive Attack i Asian Dub Foundation, da bi shvatili koliko je veliki njen talenat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari