Svaka treća osoba kaže da knjige nude najbolji eskapizam 1Foto: Shutterstock/Ko Backpacko

 

Svako ima svoj način da se bori sa lošim danom, a čini se da je čitanje popularnije nego neke druge aktivnosti, makar prema jednom nedavnom istraživanju.

Britansko Udruženje izdavača (Publishers Association) obavilo je anketu po kojoj jedna trećina ispitanika (33%) smatra da knjige nude najbolje rešenje za beg iz stvarnosti kada im nije dan.

Na prvom mestu nalazi se televizija (54%), a manje popularna rešenja su striming servisi, društvene mreže, slušanje radija, pa čak i odlazak u pab ili bioskop.

Istraživanje, koje je obuhvatilo više od 2.200 odraslih osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu, tražilo je od ispitanika da kažu i šta rade sa knjigama nakon što ih pročitaju.

Mogli su da biraju više od jednog odgovora, a pokazalo se da 41% čuva knjige, 34% prosleđuje porodici i prijateljima, oko trećine daje u humanitarne svrhe, 12% prodaje, a 7% ih baca.

Autori istraživanja smatraju da ovo pokazuje značaj knjiga za mentalno zdravlje čitalaca, a to se ujedno poklapa sa porastom broja prodatih knjiga u 2022. godini.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari