Projekcijom filma „Obrana i zaštita“ reditelja Boba Jelčića u subotu je otvoren Takmičarski program igranog filma 19. Sarajevo film festivala, u okviru kojeg će do 23. avgusta biti prikazano još osam filmova koji će se takmičiti za glavnu nagrade Srce Sarajeva.

Jelčićev film za koji se tražila karta više, zbog čega je čak organizovana i dodatna projekcija, ove godine je osvojio sedam Zlatnih arena na Pulskom festivalu, a svoju svetsku premijeru imao je na Berlinskom filmskom festivalu. Radnja filma smeštena je u Mostar nakon poslednjeg rata i govori o svakodnevnom životu u poremećenom društvu, u svetu u kojem se paranoja, komedija i drama odvijaju istovremeno. U fokusu priče je Slavko, koji se, kada mu umre prijatelj Đulaga, oseća dužnim da ode na dženazu. Ipak, u njegovom rodnom gradu, ta jednostavna društvena obaveza može mu prouzrokovati mnoge probleme sa susedima, ali i političkim moćnicima. Glavne igraju: Bogdan Diklić, Nada Đurevska, Ivana Roščić, Izudin Bajrović, Vinko Kraljević, Nermin Tulić, Sadžida Karačić i mnogi drugi.

Reditelj i scenarista Bobo Jeličić, inače Mostarac po rođenju, kaže da je ideja za ovaj film nastala sasvim slučajno, prilikom posete roditeljima.

– Svaka priča ima svoje duboke korene i teško je objasniti sve njene izvore. Mostar je grad koji je u nekoj tranziciji od samog završetka rata do danas, gde su specifičnosti vrlo izražene. Kod mene je postojala ta potreba da uđem u srž takvog stanja i života dole – rekao je Jeličić na konferenciji za novinare i dodao da je Mostar tokom godina doživljavao razne smene vlasti, te da je to usadilo razne strahove i osećaje u svakom čoveku.

Kako ističe, film ne pretenduje da bude nikakva istina, već je samo slika o jednom čoveku, koja može biti vezana uz bilo koji grad.

Glavu ulogu u filmu igra Bogdan Diklić, koji je istakao da je njegov lik Slavko, čovek koji pokušava da vodi mir, a ne da pokrene rat.

– Film „Obrana i zaštita“ je film o kakvom takvom miru. Slavko, lik kojeg ja igram, je čovek koji ekvilibrira između sopstvene savesti i nekog pragmatizma, koristoljublja, a pokretač te savesti je njegova žena Milena. Nije Slavko neko ko bi svojim razmišljanjima i ispadima pripadao onima koji su u stanju da izazovu rat – objašnjava Diklić i dodaje da to nije film o ratu, već nekom početnom miru, koji pokreće savest.

Glavnu žensku ulogu u filmu igra bosanskohercegovačka glumica Nada Đurevska. Ona je istakla da film može probuditi ljudske vrline koje svaki čovek ima, te da u tome vidi značaj i ovog filma.

Film će nakon Sarajevo film festivala krenuti u redovnu bioskopsku distribuciju u celoj regiji, a premijera u Mostaru zakazana je za 13. septembar u okviru filmskog festivala.

Inače, u takmičarskoj selekciji igranog filma ove godine našla su se čak tri rumunska filma: „Karmen“ reditelja Dorua Niteskua, „Vuk“ Bogdana Mustate i „Kad noć padne na Bukurešt ili metabolizam“ Korneliua Porumboiua, kao i dva austrijska ostvarenja „Talea“ Ketrin Mikštajn i „Soldate Jeannette“ Daniela Hoesla. Za nagrade Srce Sarajeva takmičiće se i grčki „Dan bega“, gruzijski „U procvatu“, kao i BiH film „Sa mamom“ Faruka Lončarevića, u kojem glavne uloge igraju Marija Pikić, Mira Furlan i Branko Đurić. O nagrađenima će odlučivati žiri koji čine reditelj Danis Tanović, glumac Uliks Fehmiu, direktor fotografije Kristin A. Mejer (Nemačka), umetnički direktor „Critics week“ Šarl Teson (Francuska) i glumica Mirela Oprisor (Rumunija).

Počasno Srce Beli Tar i Robertu Oli

Počasno Srce Sarajeva, najviše priznanje Sarajevo film festivala, koje ova manifestacija dodeljuje za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske industrije Jugoistočne Evrope, ove godine je dodeljeno mađarskom reditelju Beli Taru i čelniku evropskog filmskog fonda „Eurimaž“ Robertu Oli. Bela Tar je jedan od najznačajnijih reditelja današnjice koji zbog svoje nemilosrdnosti nikada nije bio deo mejnstrim kinematografije, ističu iz SFF-a. Filmski svet ga smatra jednim od najoriginalnijih i najprestižnijih savremenih svetskih autora, dok je Roberto Oli, kako su saopštili iz SFF-a, za proteklih pet godina na čelu Eurimaža dao veliki značaj punoj integraciji zemalja Jugoistočne Evrope u evropski audio-vizuelni prostor.

Borba za porodicu i nakon crvenog tepiha

SFF je zvanično otvoren u petak projekcijom filma Danisa Tanovića „Epizoda u životu berača željeza“ nagrađenim Srebrenim medvedom na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Berlinu. Film prati romsku porodicu, bračni par Nazifa i Senadu Alimanović, pokazujući samo mali segment njihovog svakodnevnog preživljavanja. Senadi Alimanović je nakon jakih bolova u stomaku utvrđeno da nosi mrtav plod, zbog čega je bila nužna hitna operacija za koju su joj tražili veću sumu novca. Kako nije imala zdravstveno osiguranje, sva vrata u zdravstvenim ustanovama su joj bila zatvorena, iako je njen život zavisio od toga.

Danis Tanović je istakao da mu je najveće zadovoljstvo to što je Mujiću pružio mogućnost da ispriča svoju priču i poboljša svoj život.

– Najvažnije je da film bude viđen, jer je to bila svrha cijelog rada. Nazif će sutra otići kući da živi svoj život koji je potpuno drugačiji od svega ovoga na festivalu. Ovaj film treba biti početna tačka u našem društvu i o tome šta se tu treba mijenjati – naglasio je Tanović na konferenciji za novinare.

 

 

 

//www.youtube.com/v/0x9k2FuaI-g?version=3&hl=en_US&rel=0

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari