Jubilarna peta Noć muzeja ove godine će se proširiti na više od 120 lokacija u 20 gradova Srbije, a biće održana 17. maja od 18 uveče do dva sata posle ponoći, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, kada je i predstavljena ponuda nekih od gradova učesnika manifestacije.

Jubilarna peta Noć muzeja ove godine će se proširiti na više od 120 lokacija u 20 gradova Srbije, a biće održana 17. maja od 18 uveče do dva sata posle ponoći, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, kada je i predstavljena ponuda nekih od gradova učesnika manifestacije. Na više muzejskih i galerijskih prostora, uz učešće kulturnih centara, biblioteka i pozorišta, program specijalno pripremljen za Noć muzeja ove godine će se odvijati na 63 lokacije samo u Beogradu, ali i u Novom Sadu, Šapcu, Valjevu, Nišu, Pančevu, Kragujevcu, Kraljevu, Jagodini, Zrenjaninu, Somboru, Kikindi, Požarevcu, Čačku, Subotici, Užicu, Sirogojnu, Kladovu, Vrbasu, Zaječaru i Vranju.
– Sa ovoliko učesnika manifestacije srpska Noć muzeja spada u jednu od većih u svetu. Veliki uspeh Noći muzeja za samo pet godina postojanja pokazuje koliko je put kojim idemo dobar i da je decentralizacija kulture priritet naše kulturne politike – rekla je juče Ana Jovanović, jedan od osnivača manifestacije u Srbiji, naglasivši da ove godine u Noći muzeja istovremeno učestvuje 49 zemalja.
Ponuda gradova koji su prošli put učestvovali, ovoga puta je nešto bogatija, pa će tako publika Novog Sada moći da pogleda 30 izložbi širom grada pod geslom „za svakog po nešto“, od izložbi fotografija, audio-vizuelnih umetnosti, izložbe sa arheološkim značajem, do izložbi koje će zanimati gurmane, ili onih koji će spojiti interesovanja i roditelja i dece. Šabac koji je prošli put animirao 8.500 građana, ove godine za centralnu temu ima krilaticu „upoznaj svoj grad“. Među eksponatima Noći muzeja na sedam lokacija, između ostalog biće predstavljena prepiska starih Šapčana i prikaz znamenitih predstava koje su u Šapcu gostovale. Kao ekskluzivnu izložbu večeri Šapčani najavljuju postavku Tajna, o masonskim predmetima i artefaktima. Valjevo će ove godine posetiocima Noći muzeja ponuditi izložbu etno zanata, šetnju zaboravljenim korzoom, ali i sadržaje kao što su književno veče, rep opera i razgovor o blogovanju.
Među gradovima koji su se ove godine pridružili manifestaciji Noć muzeja, juče je predstavljena i ponuda Kraljeva koje startuje sa centralnom postavkom na temu kulturnog i društvenog životu ovog grada tokom 20-ih i 30-ih godina 20. veka, koja će samo tokom Noći muzeja biti predstavljena u Narodnom muzeju. Osim toga Noć muzeja će biti održana na još šest lokacija u ovom gradu, a publika će, osim nemih filmova u bioskopu Kvart, moći da pogleda i Nučićeve i Sterijine skečeve u pozorištu, ili da prisustvuje džez večeri u Domu kulture Ribnica. Kragujevčani će u Noći muzeja biti u znaku ledenog doba, a u Zrenjaninu će, uz performanse mladih umetnika, biti otvorena postavka o ledenom dobu. Građani Pančeva će tokom noći 17. maja moći da posete Narodni muzej, Galeriju savremene umetnosti i Dvorište u Ulici Radomira Putnika. Manifestacija se realizuje uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Muzejskog društva Srbije, lokalnih samouprava učesnika, ali i pojedinih ambasada i stranih kulturnih centara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari