Sve tajne Roselinijevih 1

Jedan od unuka slavnog italijanskog filmskog režisera Roberta Roselinija okupio je celu porodicu i snimio dokumentarac u kome se otvoreno govori o međusobnim odnosima i nekim disfunkcionalnostima u porodici koja je umnogome obeležila italijansku i evropsku kulturu.

Roberto Roselini (1906-1977) imao je četiri žene, šestoro dece i mnoštvo unučadi.

To ga je odredilo kao stvaraoca, tvrde poznavaoci njegovog života.

Upravo o tome govori dokumentarni film „The Rossellinis“, koji potpisuje Alesandro Roselini.

Alesandro je unuk slavnog reditelja, rođen je u braku njegovog sina Renca i jedne afroameričke igračice.

Film je prožet napetošću i humorom. Alesandro je počeo rad na filmu 2014. kada se navršilo tri godine od kada je prestao da uzima drogu.

Kritičari kažu da mu je baratanje filmskim jezikom pomoglo da se suoči sa sobom i sveprisutnom porodicom.

– Još jednom sam se bio razveo, živeo sam kod prijatelja, trebao mi je novac zato što sam išao na tretmane odvikavanja od droge. Imao sam osećaj kako treba nešto da uradim. Iza sebe sam vukao svoju porodičnu priču čiji su neizostavni deo, metaforički rečeno, slavne ličnosti, ali koje je život nije mazio. Zanimljivo je to da je moja porodica mešavina rasa, kultura i raznih mesta. Upravo to mi je bilo interesantno kao polazište – rekao je Alesandro Roselini u jednom intervjuu.

Inače, rodonačelnik ove umetničke dinastije – režiser, scenarista i producent Roberto Roselini proslavio se filmom „Rim, otvoreni grad“.

Jedan je od začetnika novog pokreta u italijanskoj kinematografiji, poznatog kao neorealizam, uz Vitorija de Siku i Lukina Viskontija.

Poznavaoci njegovog života i rada navode da je glavnu fazu njegovog stvaralaštva obeležila orijentacija prema velikim posleratnim evropskim i svetskim temama.

Svoja razmišljanja o filmskoj i televizijskoj slici kao sredstvu integralnog vaspitanja objavio je u knjizi „Slobodan duh“. Režirao je i nekoliko opera.

Mediji su svojevremeno pažljivo pratili njegov brak sa slavnom glumicom Ingrid Bergman, a jedna od njegovih ćerki – glumica Izabela Roselini bila je godinama zaštitno lice jedne francuske kozmetičke kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari