Svečano otvaranje Evropske prestonice kulture 13. januara u Novom Sadu 1Foto: Vladimir Veličković

Zvaničan početak godine titule Evropske prestonice kulture u Novom Sadu biće 13. januara, za kada je zakazano svečano otvaranje – predstavom u režiji slovenačkog avangardnog umetnika Dragana Živadinova i to na glavnom gradskom bulevaru, kod Banovine. Svi planirani programi u Novom Sadu, ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture, dešavaće se pod geslom “Za nove mostove”.

Predstava se bavi povezanošću umetnosti i nauke, uz više od 60 umetnika prisutnih na sceni, a naslov “Zeniteum :: 2022” potiče od transnacionalnog umetničkog pokreta zenitizam, umetnika i urednika časopisa “Zenit” Ljubomira Micića, koji je u svom međunarodnom časopisu oblikovao modernističku umetnost između dva svetska rata u Beogradu, Zagrebu, Parizu, Berlinu, Milanu i Moskvi.

Predstava će simbolično početi u 20.22 sata, kod zgrade Banovine, Bulevar Mihajla Pupina 16, nimalo slučajno jer ju je projektovao čuveni arhitekta Dragiša Brašovan, a upravo njenom izgradnjom je, u arhitektonskom smislu, počela modernizacija Novog Sada.

Zgrada Banovine je svojevremeno uvrštena među najinovativnije i najznačajnije građevine 20. veka prema prestižnom izdavaču u oblasti arhitekture i umetnosti Fejdonu.

Organizatori najavljuju da će u jednom trenutku, iz snage raznolikosti, bljesnuti Voltin luk, kreativna munja, koja će osvetliti čitavu 2022. godinu i sve programe Evropske prestonice kulture koji će se dešavati pod geslom “Za nove mostove”.

“Slaveći dualni karakter našeg grada, koji dvostruko računa vreme, koji slavi dve Nove godine, obeležava dva kalendara, i julijanski i gregorijanski, koristi dva pisma, i ćirilicu i latinicu, kretali smo se prema Zenitu. Iz tih razloga je i ova predstava svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture, osmišljena i uobličena na tragu čovekovih fascinacija mnogostrukošću vremena i beskonačnošću prostora, posvećena čovekovim načinima definisanja i promišljanja ovih elemenata, kao i simboličkim značenjima koja čovek vremenu i prostoru pripisuje. Upravo zato u ovoj predstavi kao protagonisti figuriraju istraživač vasione, ali i stvaralac novojulijanskog kalendara, Milutin Milanković, matematičarka koja je doprinela definisanju teorije relativiteta, Mileva Marić Ajnštajn, začetnik naše moderne arhitekture i tvorac urbanog jezgra Novog Sada, Dragiša Brašovan, i najzad, skriven, ali ne manje značajan, osnivač zenitizma i umetnik koji je težio nemogućem, LJubomir Micić”, ovako kreativni tim predstave najavljuje predstavu s kojom će Novi Sad i zvanično zakoračiti u godinu u kojoj nosi titulu Evropske prestonice kulture.

Domaćin predstave Lazar Jovanov, ističe za list Danas da je Ljubomir Micić estetski protagonista predstave.

“Micić je protagonista u duhovnom smislu, sa njegovom idejom modernizacije, zapravo balkanizacije, Evrope, sa svoja 43 broja časopisa ‘Zenit’, sa posebnim naglaskom na dvostruko rusko izdanje, a scenografija koju je radila Dunja Zupančič, zasnovana je na postgravitacijskoj reinterpretaciji konstruktivizma i suprematizma.”

Autor predstave “Zeniteum :: 2022”, jedna je od najvažnijih figura slovenačke i regionalne umetničke scene, renomirani evropski reditelj Dragan Živadinov.

Jedan je od retkih pozorišnih umetnika na svetu koji živi i stvara avangardnu umetnost, inspirisan ruskom avangardom sa početka prošlog veka, delom Kazimira Maljeviča i suprematizmom.

Reditelj je koji brani principe umetničke avangarde 20. veka.

Direktor je i osnivač Delak centra za istraživanje scenskih umetnosti (1996) koji sledi njegov jedinstveni estetski pravac.

“Predstava Zeniteum :: 2022 , kojom reditelj Dragan Živadinov na sebi svojstven a ipak iznenađujući način, razotkriva i definiše mesto Novog Sada na kulturnoj mapi Evrope, predstavlja spektakl, multimedijalno zbivanje, i, najzad – apoteozu. Ali Živadinov u ovom slučaju upućuje gledaoce na ono drugo, manje istaknuto značenje pojma ‘apoteoza’: najviša tačka razvoja, vrhunac procesa. Jer, ukazujući – posredstvom glumaca, horova, video-projekcija, muzičkih solista, plesa i orkestara – na Novi Sad kao mesto susreta tradicije i inovacije, autentičnosti i različitosti, ova predstava u krajnjoj liniji afirmiše ‘novosadsku’ verziju ideje da nauka i umetnost, baš kao i sloboda, nemaju granicu – već samo zenit”, ističe za list Danas Svetislav Jovanov, dramaturg ove predstave.

Za svoju protagonistkinju optimalne projekcije Živadinov je izabrao matematičarku Milevu Marić Ajnštajn, koja je rođena u Titelu, a srednju školu je pohađala u Novom Sadu.

Drugi protagonista predstave je matematičar Milutin Milanković, otac klimatske astronomije, rođen u Dalju duž Dunava kod Novog Sada.

Prvo izdanje njegove knjige „Kroz vasionu i vekove“ štampano je u Novom Sadu, u Matici srpskoj.

U glavnim ulogama su: Anita Mančić, koja će odigrati lik Mileve Marić Ajnštajn, dok će Boris Isaković biti u ulozi Milutina Milankovića.

Domaćin predstave je Lazar Jovanov, a dramaturg Svetislav Jovanov.

Muziku za ovu priliku potpisuje kompozitorka Dragana Jovanović, dok je Dunja Zupančič zadužena za scenografiju i kostime.

„U okviru Dočeka, kao programskog legata, zahvaljujući kom je Novi Sad dobio nagradu za Najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, naš grad najpre je u 2022. godinu ušao na jedan jedinstven način, uz hrabar umetnički i produkcijski poduhvat 31. decembra i 1. januara, da bi 13. januara zvanično i postao Evropska prestonica kulture. Taj dan će svakako biti značajan ne samo za ovu godinu, već za budućnost Novog Sada, jer kao što je i vizija projekta ‘Početak novog. Sada!’, ovim svečanim otvaranjem tek sve počinje. Više od 400 umetnika, omaž liku i delu, velikim imenima srpske istorije koji su ušli u evropske okvire – Mileva Marić Ajnštajn, Milutin Milanković, LJubomir Micić, Dragiša Brašovan, nastupi evropskih, regionalnih i domaćih umetnika na više od 40 nesvakidašnjih lokacija širom grada, ceremonija preuzimanja titule u najstarijem srpskom teatru, uz predstavnike više od 60 bivših, budućih i sadašnjih Evropskih prestonica kulture, ambasadore, goste iz inostranstva i visoke zvanice – Novi Sad postaje centar evropskog kulturnog života tek ulazeći u godinu gde nas očekuje oko 4.000 umetnika na više od 1.500 događaja“, rekao je za Danas direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ Nemanja Milenković.

Podsetimo, Evropska prestonica kulture je najveći projekat Evropske unije u oblasti kulture i umetnosti, pokrenut sa ciljem jačanja kulturnih veza između Evropljana.

Grad Novi Sad je 2016. godine proglašen Evropskom prestonicom kulture za 2021. godinu, odlukom Panela eksperata Evropske komisije u Briselu, ali je godina titule usled globalne pandemijske krize pomerena na za 2022. godinu.

Novi Sad je jedan od prvih gradova države kandidata za članstvo u Evropsku uniju koji je poneo ovu prestižnu titulu, ali i prvi grad u Srbiji proglašen Evropskom prestonicom kulture.

Izložba “Vreme i vaseljena” inspirisana Milankovićem

Multimedijalna izložba „Vreme i vaseljena”, umetnika dr Dušana Jovovića i dr Aleksandra Petrovića u Studiju M i koncerti evropskih, regionalnih i domaćih umetnika na više od 40 lokacija u gradu, takođe su deo programa planiranog za 13. januar u Novom Sadu.

Izložba će moći da se vidi već od 18 časova u Studiju M, Ignjata Pavlasa 3, a umetnici posredstvom inovativne 3D maping tehnologije, ali i skulptura i instalacija, donose umetničku priču o vremenu kroz vekove, kao i o međusobnom odnosu čoveka, vremena i nauke.

Po rečima autora, ova izložba je samo delom inspirisana radom našeg velikog naučnika Milutina Milankovića, ali i drugim naučnim, filozofskim i umetničkim dostignućima.

Postavka nije zamišljena kao dokumentarna istorijska linearna celina, već kao umetničko delo zasnovano na konceptu koji su postavila ova dva umetnika.

Koncerti svuda po gradu

Što se koncerata tiče, oni počinju nakon 21 sat i biće organizovani u skladu sa merama zbog pandemije.

Od bogatog programa, izdvajamo da će Josipa Lisac nastupati u Sinagogi, Damir Urban u Reformatorskoj crkvi, Matija Dedić u Kulturnoj stanici Eđšeg, Bilja Kristić i Bistrik Orkestar u NIS sali.

Jedan od najpopularnijih britanskih elektronskih sastava Morcheeba, nastupiće u Pozorištu mladih, u Gradskoj koncertnoj dvorani francuski bend Nouvelle Vague, kao i klarinetista Andreas Ottensamer, dok će kraljica fada Carminho nastupati u Srpskom narodnom pozorištu.

U Novosadskom pozorištu će nastupiti finski džez muzičar Jimi Tenor, a u Crkvi imena Marijinog američka pevačica Chrysta Bell.

Prostor SKCNS Fabrika ugostiće britanski broj jedan d’n’b zvuka, Rudimental DJ, dok će kantautorka Bojana Vunturišević nastupiti u Kulturnoj stanici Svilara.

Program sa naznačenim lokacijama i vremenima početka i detaljnim informacijama nalazi se na internet stranici https://docekns.rs/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari