Svečanost, nevreme i aplauzi 1Foto: Ivica Vojnić

Bilo je ludo – kaže jedna od novinarki koja je ostala duže, od onih, koji su se netom povukli pred jakim nevremenom, koje je u subotu uveče prekinulo projekciju filma Dnevnik iz Gvantama / The Mauritanian na Letnjoj pozornici Palić, koji je trebalo da otvori 28. Festival evropskog filma na ovom živopisnom šumsko-jezerskom mestu.

Neki su se pokrili čime su stigli, rešeni da ipak odgledaju film do kraja, ali kad je odjakog vetra zaličilo da će bioskopsko platno da odleti i kad je iz bezbednosnih razloga projekcija morala biti prekinuta, povukla se i ta istrajna ekipa filmofila. “Uželeo se narod filma”, prokomentarisao je Radoslav Zelenović, direktor Festivala, zagledan u publiku na Letnjoj sceni, neposredno pred početak svečane ceremonije otvaranja 28. izdanja Festivala.

Ta želja, to jest nestrpljenje publike, moglo se i čuti, kroz kašljanje i davanje znaka aplauzom predstavnicima vlasti grada, gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću, a naročito pomoćniku ministarke kulture za savremeno stvaralaštvo Radovanu Jokiću, da skrate prigodne govore i zahvale državi. Oni topli iskreni jaki aplauzi i uzvici “bravo” začuli su se kad su na scenu počeli da izlaze ljudi iz sveta filma, kad su se na platnu zavrtele antologijske scene iz filmova, kad je gudački kvartet podsetio na neke od kultnih muzičkih tema koje je za pokretne slike komponovao Zoran Simjanović.

Najjačim aplauzom nagrađene su dve glumice Milena Zupančič i Mira Banjac, koja joj je uručila novouvedenu, počasnu nagradu Aleksandar Lifka za doprinosregionalnoj kinematografiji. “Velika nagrada za veliku glumicu, rekla je Mira Banjac, a Milena Zupančič je uzvratila da joj priznanje utoliko više znači što ga prima tako velike i od publike voljene glumice. Milo mi je što sam ustanovila da nisam pala u potpuni zaborav, iako već 30 godina jako malo radim, otkako smo se ovako tužno podelili. Jako sam, međutim, sretna, pošto sad trenutno radim i u Beogradu u pozorištu, i super je što smo opet svi tu na okupu„, poručila je Milena Zupančič.

Potom su za doprinos evropskoj kinematografiji Lifke uručene Kristijanu Pecoldu, nemačkom reditelju u kategoriji strani stvaralac i glumcu Aleksandru Berčeku u kategoriji domaći stvaralac. Pecolda je srdačno pozdravila publika, bodreći ga zbog toga što je rekao da ima priličnu tremu od javnih nastupa. „Zaista sam počastvovan i uvek imam veliku tremu. Vidim ovde scenu iz šume u Istočnoj Nemačkoj, iz mog filma Barbara, ali ova šuma ovde je mnogo bolja“, kazao je između ostalog Kristijan Pecold.

Velikim aplauzom pozdravljen je i doajen srpskog glumišta Aleksandar Berček, kome je nagradu uručio Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić, podsetivši na njegove antologijske role. „Hvala puno što ste me se setili. Red je bio, iskreno govoreći. I sad mi je mnogo lakše. Nagrada je u mojim rukama, a Festival može da bude i otvoren„, rekao je Berček primajući nagradu.

Nagradu Underground spirit, koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, rumunskoj producentkinji Adi Solomon uručio je Nil Jang, selektor programa Paralele i sudari i Mladi duh Evrope. “Zaista sam počastvovana i dirnuta. Moj odnos sa Palićkim festivalom traje već dugo. Dosta mojih i naših filmova sam poslala ovde vama i nadam se da ste u njima uživali, ali nikad nisam uspela da dođem, dosad. Prvi put sam ovde i tek sada razumem zašto je ovo mesto tako posebno“, istakla je Solomon.

Publika se, kroz omaž program, podsetila zaostavštine za budućnost trojice velikana filma i dobitnika nagrade Aleksandar Lifka, koji su preminuli prošle i ove godine – reditelja Gorana Paskaljevića i Jiržija Mencla i kompozitora Zorana Simjanovića. Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić naglasio je kako se Grad Subotica prošle godine borio za Palićki filmski festival, da se održi u doba korone, kada su svi veliki festivali u svetu bili odloženi ili otkazani i da je premijera domaćeg filma Nečista krv, greh predaka veoma važna. “Takvi projekti daju veliki doprinos negovanju srpske istorije i kulture. Kad govorimo o najboljem što Srbija ima, posebne čestitke upućujemo dobitniku ovogodišnjeg priznanja Aleksandar Lifka, Aleksandru Berčeku. NJegova, može se slobodno reći besmrtna, interpretacija lika kneza Miloša Velikog u TV drami Karađorđeva smrt i seriji Vuk Karadžić, bila je 1980-ih godina prvi susret mnogih od nas sa ličnošću velikog srpskog državnika. Ova ostvarenja dala su nemerljiv doprinos buđenju interesovanja za nacionalnu istoriju u srpskom narodu, i afirmaciju kulture sećanja u Srbiji”, istakao je Bakić.

Radovan Jokić, pomoćnik ministra kulture Srbije za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije, na otvaranju je, između ostalog, rekao da Festival “nije samo puki skup nabrajanja novonastalih filmskih dela, linearna predstava probranih filmskih ostvarenja. On svakako nije samo to, već se radi o izuzetno vrednom i skoro tri decenije negovanom prostoru transverzalnih mišljenja, multidimenzionalnih umetničkih projekcija. Ono što ga čini posebno vrednim i značajnim je da je on zaista mesto umetničkog događaja, kao metodologije nemira i nepokolebljivog traganja”.

Festival je tako, posle sat i po programa otvaranja, počeo filmom Dnevnik iz Gvantanama, ali je žestoko nevreme uskratilo želju posetiocima da na Letnjoj pozornici Palić, nakon duže pauze ponovo uživaju u pokretnim slikama. Organizatori Festivala, obavestili su gledaoce, da će njihove karte važiti u repriznim terminima u Bioskopu Eurocinema u Subotici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari