Svečanom dodelom nagrada otvoren 21. Salon stripa: Grand Prix za ostvarenje “Ljubav se kaže drvo” 1FOTO: SKC

Strip “Ljubav se kaže drvo“, scenariste Pavla Zelića i crtača Saše Arsenića, osvojio je Grand Prix 21. Međunarodnog salona stripa, saopšteno je večeras u Velikoj Sali Studentkog kulturnog centra na svečanom otvaranju i dodeli nagrada ove naše najveće smotre devete umetnosti.

Odluku o tome doneo je žiri koji je radio u sastavu Jasmina Pucarević, grafički dizajner i šef programske službe SKC-a, predsednica žirija, Uroš Petrović, književnik, Aleksa Gajić, strip autor Nikola Dragomirović, teoretičar stripa i Nemanja Baćković, urednik za strip u Politikinom Zabavniku.

Oni su ocenili da je Nagradu za najbolje ostvarenje u domenu klasičnog strip jezika zaslužilo ostvarenje „Četiri pucnja za Sema Karsona, scenariste Marka Stojanovića (Srbija) i autora crteža Osmana Hajdarevića (BiH). Nagrada za najbolje ostvarenje u domenu alternativnog strip jezika pripala je Predragu Strankoviću (Srbija) za strip „Hobo – A day of…“ , a najbolji scenario 21. Salona stripa potpisuje Marko Stojanović za ostvarenje “Morality play” za koje je crtež radio autor iz Grčke Vassilis Gogtzilas.

Nagradu za najbolji crtež osvojio je Ivan Kortarev (Bugarska) za “Beskrajnu priču” prema sscenariju Marka Stojanovića, a Specijalnu nagradu Žirija za inovaciju u strip umetnosti dobila je Magdalena Miuočinović Andrić (Srbija) za ostvarenje “Raskorak.”

Na međunarodni konkurs 21. Salona stripa pristiglo je 131 radova,u njemu je učestvovalo 148 kandidata. Radovi su strigli iz 23 zemlje; broj stranih učesnika je 58, domaćih 90, a broj dečijih radova je 46.

Zemlje iz kojih su radovi stigli na konkurs su Australija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Indija, Indonezija, Iran, Italija, Kazakhstan, Kina, Mađarska, Malezija, Maroko, Poljska, Portugal, Rumunija, Rusija, Severna Makedonija, Srbija,Turska.

Žiri Salona kao glavnu karakteristiku ovogodišnjeg konkursnog materijala istiše šarekolikost izraza različitih generacija, kao i da su na soptveno zadovoljstvo imali težak izbor pri odlučivanju o najboljim ostvarenjima.
„Svi pristigli radovi na konkursu Salona stripa 2024. na svoj jedinstven način – što kvalitetom ili odabirom stila, pa do same brojnosti učesnika – žiri ovogodišnjeg salona stavili su na ozbiljno iskušenje“, kaže teoretičar stripa i član žirija Nikola Dragomirović

Pored bogate demografske strukturu učesnika, on skreće pažnju i na to da je trećina stripova (46), rad dece uzrasta do 15 godina.

„U današnje vreme kada se kao društvo sve više brinemo zbog potencijalnog sunovrata kulture, predstojećem, ako ne već i prisutnom, koji pritom najviše pogađa najmlađe, veliko je zadovoljstvo primetiti da se baš te generacije trude da potiru sve negativne posledice antikulture. Mladi su ti koji nam poručuju da ne brinemo i uzimaju aktivno učešće da održe strip kulturu aktivnom i živopisnom. Pod velikim uticajem svetskog mejnstrima – pri tom mislimo pre svega na danas dominantni japanski strip – veliki broj radova mlađih učesnika oslanja se na mangu“, smatra Nikola Dragomirović.

Svečanom dodelom nagrada otvoren 21. Salon stripa: Grand Prix za ostvarenje “Ljubav se kaže drvo” 2
Foto: Vasilije Marinković

Prema njegovim rečima drugo zapažanje je da se autori naslanjaju i na druge činioce pop-kulture današnje scene.
Prema njegim rečima to je stvar za pohvalu, ne za brigu, jer pokazuju koliko aktivno prate scenu i trendove. A pri tom se usuđuju, i to veoma uspešno, da smelo i sa žarom direktno kritikuju ono što vide kao pogubne aspekte današnjeg društva. Oni stariji, koji su već stasali nosioci strip kulture – kao priznati autori ili debitanti – nastavljaju svoju misiju građenja devete umetnosti“, konstatovao je Dragutinović.

Uočeno je takođe, i da se odvija prirodan proces stvaralaštva, evolucija stilova i narativnih bravura, a tu su i oni koji se drže ustaljenih obrazaca, ali ih izvode umešno i tradicionalno kao i do sada.

„Ali, u bogatstvu stilova i umetničkih izraza, za žiri je najlepši utisak ostavila unikatnost velikog dela prispelih radova. A ta unikatnost, uz već pomenut kvalitet radova mlađih učesnika, najveći je pobednik ovogodišnjeg Salona stripa u Beogradu“ , zaključio je Nikola Dragomirović.

 Nagrade žirija za takmičare do 15 godina

Dodeljene su i nagrade žirija za najmlađe učesnice i učesnike konkursa 21. Salona stripa. Specijalnu nagradu žirija za najbolji rad u kategoriji do 15 godina, osvojila je Maša Stanić, (Srbija), za ostvarenje “Ravno-okrugla pa na ćoše”. Specijalna nagrada žirija za najbolju ideju pripala je Kalini Vlašić (Srbija) za ostvarenje “Divlja Koma”. Specijalnu nagradu žirija za zreo i maštovit izraz dobio je Stefan Pješčić (Srbija) za ostvarenje BFF Adventure, a Specijalna nagrada žirija za najmlađeg strip autora pripala je Savi Jevtić, (Srbija), za ostvarenje “Sava i heroji”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari