Sven Sorićfoto: Kula Promo

Izložba pod nazivom dein schönes, rotes Blut u prevodu tvoja lepa, crvena krv, iza koje stoji Sven Sorić, hrvatski grafički dizajner i vizualni umetnik, sastoji se od grafika izvedenih na metalu ili drugim nepapirnim materijalim.

Otvaranje izložbe zakazano je za sredu 3. jul od 19h, a izložba je otvorena do 21. jula.

Grafike koje će Sorić predstaviti u Begradu deo su spin-off serije kolaža pod nazivom ​​Meine Freunde haben die schönsten Augen (Moji
prijatelji imaju najljepše oči) koje je kreirao na rezidenciji u Berlinu 2018. godine.

Ova umetnička serija nastala je kroz umetnikovo predominantno interesovanje za štampane medije, raznovrsne grafičke tehnike i eksperimentisanje sa pronađenim materijalima. Inspirisan tehnikama kolaža i sitoštampe Sorić ovaj ciklus nastavlja da razvija kroz jedan kolaboratnivi fanzin, platnene prišivače i fotografije, što je kasnije evoluiralo u izradu grafika na metalu.

sven sorić
foto: Sofia Lee

Izložba u galeriji Kula u Beogradu predstaviće nekoliko novih Sorićevih radova koji su štampani na savijenom limu u velikim dimenzijama sa svetlosnim elementima. Ovi radovi formiraju prostorne instalacije koje istražuju interakciju između oblika, svetlosti i okruženja.

Sorić se u nazivanju svojih radova ne oslanja na određeni konceptualni kontekst, već ih oblikuje na osnovu lične fascinacije zvukom, izgledom ili sentimentalnim značenjem reči. Odabir nemačkog jezika omogućava mu da koristi jezik kao umetnički alat koji je dovoljno poznat da ga razume, ali i dovoljno apstraktan da doprinese estetskom doživljaju radova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari