Parobrod je krenuo niz reku! Na dva oficijelna stejdža u niškoj Tvrđavi, sinoć su muzicirali hedlajneri Majngus Dajnasti, najavljen kao jedan od najznačajnijih američkih bendova današnjice, Kendi Dolfer Bend, svetska, sjajna, seksi saksofonistkinja sa svojim bendom i Orkestar Bobana i Marka Markovića, jedan od najboljih tradicionalnih duvačkih ansambala na Balkanu.

Svet i Balkan zajedno, u čudesnoj sinergiji, na početku 26. internacionalnog džez festivala Nišvil.

Osim hedlajnera, prve večeri Nišvila, džezom su se ozbiljno „bavili“ i Vokalni oktet Constantine i Lala trio iz Srbije, Jazzex iz Ukrajine i Bohem Ragtime Jazz Band iz Mađarske. Mađarski džezeri, inače najpoznatiji i najdugovečniji diksilend bend iz te zemlje, učestvovali su juče, tačno u podne, u nezvaničnom otvaranju festivala, na uličnom džem sešnu u centru Niša

Uličnom „razgovoru džez instrumenata“ priključili su se i muzičari iz Ok-e Connectiona, niškog benda predvođenog saksofonistom Ristom Trajkovićem. Specijalnu pažnju izazvao je osmogodišnji bubnjar Mateja Jezdić, sin niškog muzičara Olivera Jezdića, koji je skoro sasvim ravnopravno učestvovao u atraktivnom muziciranju. „Džez je moj život!“, reklo je „čudo od deteta“ novinarima, dodajući da svira „odavno, još od druge godine“. Interesovanje stotine prolaznika izazivali su i „nebeski“ muzičari, džezeri na platformama kranova, specijalno pristiglih za sešn.

Večeras, druge večeri, džez hepening nastavljaju američki kontrabasista čehoslovačkog porekla Miroslav Vitous, inače jedan od osnivača legendarnog „Weather reporta“, američki trombonista i pevač Joe „Mr. Definkt“ Bowie, koji će svirati sa hrvatskim Bastardzom, austrijski sastav Michaela Rabitsch & Robert Pawlik Quarted i niški Ok-e Connection. Nesumnjivo je da će publika „pohrliti“ da čuje i Darka Rundeka i njegov Cargo orkestar, koji relativno često nastupaju u Nišu.

 

A na poklon – Danas

Organizator Internacionalnog festivala Nišvil je tokom uličnog džem sešna muzičarima i prolaznicima poklanjao jučerašnji broj Danasa, u kojem je bio specijalni dodatak o Festivalu. Zato je bilo uobičajeno videti veliki broj prolaznika, koji su u rukama nosili jedan ili više primeraka Danasa ili su ga čitali u nekom od kafića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari