Svet klasnog društva i kapitalističkog monstruma za većinu nas nije dom

Filmski festival o romskim temama u svom četvrtom izdanju o beskućništvu

Ostavite komentar


  1. “Ovde vas jednostavno dovedu do tog stanja duha i vi jednostavno sve znate i sve vam je jasno. “ To kaže Olivera Pančić, urednica dokumentarne redakcije RTS-a.
    A ne zna zašto sme da se govori i prikaže za nekoga istina, dok za neke nesme, već samo konstruisana laž. A to traje godinama baš na RTS. Još da sme Olivera sama sebe da upita pa da nađe odgovor, zašto i ona živi u i od laži i prevare?!
    Ja pa niti sam živeo niti sada živim od laži i prevare, a da me do sada nusu razapeli na krtstači. Još sve to sam napisao u svojoj knjizi “Jevanđelje po istini”, koja sadržina zadovljava ovaj kriterijum: “
    “Smatram da bi trebalo čitati samo takve knjige koje nas ujedaju i bodu. Ako nas knjiga koju čitamo ne budi udarcem pesnicom po glavi, zašto je onada čitamo? Da nas usreći? Zaboga, bili bismo srećni i da nema knjiga, a knjige koje nas usrećuju mogli bismo za nuždu pisati i sami. Ali potrebne su nam knjige koje na nas deluju poput nesreće koja nas jako boli, poput smrti osobe koju smo volele više od sebe, kao da su nas odagnali u šumu, daleko od ljudi, kao samoubistvo, knjiga mora biti sekira za zamrzlo more u nama”. Franc Kafka

  2. Biće od koristi da i ovo pročitaju, ne samo Olivera, već svi koji strahuju od vlasti: Nisam znao za Budu kada mi je život bio samo patnja i mngo retka radost osim nade. Kada sam doznao Njegovo Prvo pravilo: „Život je patnja, i ko to izbegava u životu nikada neće postati Čovek“, mnogo mi je lakše da podnosim bol i patnju koju život nudi, a stalno se osećam da sam Obožen Čovek.
    A za muškarce poruka: Devojke prve primete da li radiš na svoje savršenstvo. Zato su u Isusa bile zaljubljenje ne samo Marija već i supruge Rimljana, pa i supruga Pontija Pilata. Evo odlomka pisma Pilatove žene Klaudije Prokule poslate svojoj prijateljici u Rimu:„…Ja sam podigla oči da bih ga bolje videla. Ali sam morala odjednom da okrenem svoj pogled od njega kao od sjajnog sunca. Čini mi se da njegovo čelo beše osvetljeno, a oko njegove glave kao da se obrazovala neka svetlost, koja je ličila na krunu. Njegova kosa je padala na ramena, kao što je običaj u Nazara. Ovo je bilo najsilnije uzbuđenje koje sam ikada osetila, jer se u svakoj njegovoj crti otkrivala neka nepronicljiva lepota. Istovremeno on je pogledom svojih očiju zadavao neki tajanstveni strah, koji kao da te pretvara u prah. Ja sam pošla za njim a da nisam znala kuda idem…” Tako je izgledao Isus i onda kada je očekivao svoje raspeće. Zato će njegova misao većito živeti. Nažalost čovečanstva živi kao imitacija kod većine koji nisu još uvek ljudi, već poslušnici Crkve koja je izdala Boga u Čoveku odkada je dobila zaštitu države. A takve su Jonan i Isus nazivali “okamenjeni umovi.” No, danas ima mnogo više Isusa, ali Sotone koje vladaju svetom ne dozvoljavaju da oni preuzmu da vode čovečanstvo. Kao što je predvideo Oboženi Čovek – Marks, takav Čovek pojavio se u najrazvijenijoj sredin – u SAD. Ime mu je Berni Sandres, a ne slučajno i on je Jevrej ko što su bili Isus i Jovan. Kosmosom ne upravlja Bog niti čovek, on ima svoje zakonitosti.

  3. Biće od koristi da i ovo pročitaju, ne samo Olivera, već svi koji strahuju od vlasti: Nisam znao za Budu kada mi je život bio samo patnja i mngo retka radost osim nade. Kada sam doznao Njegovo Prvo pravilo: „Život je patnja, i ko to izbegava u životu nikada neće postati Čovek“, mnogo mi je lakše da podnosim bol i patnju koju život nudi, a stalno se osećam da sam Obožen Čovek.
    A za muškarce poruka: Žene prve primete da li radiš na svoje savršenstvo. Zato su u Isusa bile zaljubljenje ne samo Marija već i supruge Rimljana, pa i supruga Pontija Pilata. Evo odlomka pisma Pilatove žene Klaudije Prokule poslate svojoj prijateljici u Rimu:„…Ja sam podigla oči da bih ga bolje videla. Ali sam morala odjednom da okrenem svoj pogled od njega kao od sjajnog sunca. Čini mi se da njegovo čelo beše osvetljeno, a oko njegove glave kao da se obrazovala neka svetlost, koja je ličila na krunu. Njegova kosa je padala na ramena, kao što je običaj u Nazara. Ovo je bilo najsilnije uzbuđenje koje sam ikada osetila, jer se u svakoj njegovoj crti otkrivala neka nepronicljiva lepota. Istovremeno on je pogledom svojih očiju zadavao neki tajanstveni strah, koji kao da te pretvara u prah. Ja sam pošla za njim a da nisam znala kuda idem…” Tako je izgledao Isus i onda kada je očekivao svoje raspeće. Zato će njegova misao većito živeti. Nažalost čovečanstva živi kao imitacija kod većine koji nisu još uvek ljudi, već poslušnici Crkve koja je izdala Boga u Čoveku odkada je dobila zaštitu države. A takve su Jonan i Isus nazivali “okamenjeni umovi.” No, danas ima mnogo više Isusa, ali Sotone koje vladaju svetom ne dozvoljavaju da oni preuzmu da vode čovečanstvo. Kao što je predvideo Oboženi Čovek – Marks, takav Čovek pojavio se u najrazvijenijoj sredin – u SAD. Ime mu je Berni Sandres, a ne slučajno i on je Jevrej ko što su bili Isus i Jovan. Kosmosom ne upravlja Bog niti čovek, on ima svoje zakonitosti.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 1. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.