Svetislav Bule Goncićfoto A.K./ATAImages

Skandalozne uvrede i napadi vlasti upućeni glumcima okupljenim oko protesta „Srbija protiv nasilja“, od etiketa „šljama“, „hijena“ , „đubreta“, „izdajnika“ države i naroda…, prerasli su u otvorene pretnje koje im stižu putem društvenih mreža, a

Danas postavlja pitanje da li bi beogradska pozorišta na čijim scenama igraju ovi istaknuti umetnici, morala zvanično da se oglase u njihovoj zaštiti, da osude napade i da im daju javnu podršku.

Jer, sa Instagrama anonimnih profila, pre tri dana stigla je nova „poruka“ glumcima Tamari Dragičević i Petru Benčini, zapravo još jedna u nizu, u kojoj se sada ozbiljno preti njihovoj deci, uz eksplicitno „upozorenje“ da se prati kretanje njihove porodice, a sve je to dodatno alarmantnije zbog toga što policija na njihov poziv o ovim pretnjama nije reagovala.

Upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Bule Goncić, koji je, pre svega kao glumac u većoj moralnoj obavezi da osudi pretnje upućene njegovim kolegama, ali i kao neko ko je na čelu nacionalnog teatra, u izjavi za Danas apeluje da „obe strane“ ublaže retoriku:

– Duboko sam ubeđen da Narodno pozoriše u Beogradu mora da bude kuća u kojoj se neguje umetnost nezavisno od bilo čijeg političkog opredeljenja. Instrumentalizovati profesionalni autoritet za plasiranje političkih poruka ne priliči nacionalnom teatru. Ova kuća po svojoj suštini pripada svim građanima ove zemlje, pripada svima i promovisati bilo koju političku opciju sa ove scene nije primereno, bez obzira na bilo čije ideološko ubeđenje – smatra Goncić.

– Najglasnije osuđujem nasilje svake vrste, pretnje glumcima,  ugrožavanje porodice i dece, osuđujem politiziranje sadržaja u bilo čijem interesu i smatram bilo koju vrstu pritiska „intelektualnim nasiljem“, i sve molim da ublaže retoriku. Kao i svaki put do sada, kad god su me pitali, rekao sam i mislim da je ovo slobodna zemlja u kojoj svako ima pravo na svoje mišljenje, na slobodno izražavanje, ali ne po cenu da bude isključiv u svom stavu i isključen zbog njega – ističe Svetislav Goncić.

Jugoslovensko dramsko pozorište, na čijoj sceni Tamara Dragičević i Petar Benčina igraju u nagrađivanim predstavama, oglasilo se zvaničnim saopštenjem na svom sajtu, u kojem kaže da osuđuje pretnje i uvrede u javnom prostoru kojima su poslednjih dana izloženi njegovi članovi i kolege.

„Povodom pretnji upućenih detetu Tamare Dragičević i Petra Benčine, apelujemo da se najhitnije pronađu počinioci i pravno sankcionišu“, objavila je ova kuća.

Međutim, nijednom rečenicom u ovom saopštenju nije pomenut napad na Milana Marića, istaknutog člana ansambla ove kuće, koji je od 9. juna, posle govora na protestu „Srbija protiv nasilja“, takođe izložen vrlo uznemirujućim targetiranjem vlasti.

Potpredsednica Skupštine i visoka funkcineraka SNS Sandra Božić, objavila je komentar na svom Tviteru, uz video snimak  Milana Marića: „Ovo intisrpsko đubre vam je heroj protesta? Promoter teze da su Srbi genocidan narod…“,  posle čega su jednom od najboljih i najnagrađivanijih glumaca usledile pretnje „patriotskih“ fanova  SNS  putem društvenih mreža.

Teatar Madlenianum, u kojem Tamara Dragičević i Petar Benčina isto tako oduševljavaju publiku kao i u JDP, na naše pitanje odgovorio je zvaničnim stavom iza kojeg stoje vodeći ljudi ove kuće.

Uz naznaku da se pre početka predstave i ovde čita proglas Udruženja dramskih umetnika Srbije u kojem se apeluje na vlast da napadi na glumce prestanu.

„Opera i teatar Madlenianum, na čelu sa gospođom Madlenom Zepter, kao kuća koja nema svoj stalni ansambl, već četvrt veka angažuje brojne umetnike u svojih preko sto produkcija. Saradnja sa umetnicima se odvijala i odvija se na obostrano zadovoljstvo i uz poštovanje, a sve u cilju stvaranja vrhunske umetnosti. Upravo umetničkim delima koja nastaju pod okriljem Madlenianuma svih ovih godina težimo da budemo na strani lepote, mira i ljubavi“, kaže se u saopštenju Madlenianuma.

Ali, nijednom konkretnom rečenicom, direktorka Drame Madlenianuma Ana Radivojević Zdravković, i umetnički direktor ove kuće, Andrej Rackov, kao ni Madlena Zepter, ne osuđuju najagresivnije uvrede i strašne pretnje umetnicima koji igraju na ovoj sceni.

Upravnik Beogradskog dramskog pozorišta, reditelj Jug Radivojević, poslovno je trenutno u Ljubljani, i do zaključenja jučerašnjeg broja Danasa nije nam dostavio odgovor na pitanje da li pozorišne kuće moraju transparentno da stanu u odbranu glumaca čija je sigurnost, kao i njihove dece, kao što vidimo sve ugroženija.

Jer, ako Ministarstvo kulture ne reaguje na proglas Udruženja dramskih umetnika da se zaustavi hajka na glumce koja nema pandana u istoriji srpskog pozorišta, filma i televizije, nego se napadi vlasti još više zahuktavaju, ako policija ne reaguje na prijave pretnji glumcima, postavlja se pitanje koja će onda institucija snažno da stane uz glumce ako pozorišne kuće  u kojima rade to čine onako iz offa, i iz „druge galerije“.

Pravi gest Ateljea 212: Upravnik pozorišta koji štiti sve zaposlene

Pored brojnih kolega koji su dali podršku Tamari Dragičević i Petru Benčini, o ovom uznemirujućem događaju, pravim gestom, prvo se oglasila matična kuća popularne glumice, Atelje 212, i upravnik ovog pozorišta Novica Antić, koji je osudio pretnje, vrlo podle, pogotovu što se tiču dece, porodice, upućene članici ovog ansambla, ističući da su one apsolutno nedopustive, i vid psihološkog pritiska koji se ne može tolerisati.

U izjavi za Danas, da li bi pozorišta morala transparentnije da reaguju na ovaj progon glumaca, Antić kaže:

– Ja razumem i one uprave pozorišta koje se ne oglašavaju u ovoj situaciji. Nismo svi isti, ne reagujemo podjednako. Razumem ali ne opravdavam. Položaj upravnika pozorišta nije samo privilegija, već i obaveza. Ako vi sada u pozorištu imate glumce koji izlaze na scenu, a izaći na scenu nije lako, sa mislima o tome da li su njihove porodice ugožene zbog toga što su oni rekli kao građani ove zemlje, onda to nije dobro. Nije dobro ni za njih, ni za publiku, niti za uprave pozorišta. Nije dobro za čitavo društvo, jer samo slobodan čovek može da bude kreativan. Strah vezuje čoveka jače od najjačih lanaca. Upravo strah rađa agresiju. Zato je, po mom mišljenu, zadatak upravnika i u tome da ljude za koje snose odgovornost na radnom mestu, koliko mogu i koliko znaju, oslobode tog sveprisutnog staha – smatra Novica Antić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari