Najstariji hrišćanski manastir Svetog Ilije u Iraku pretvoren je u ruševinu i predstavlja još jednu žrtvu pripadnika Islamske države, javljaju zapadne agencije. Na osnovu analize fotografija koje je uradila satelitska kompanija Digital Glob, analitičar snimaka Stiven Vud iz Olsors Analiza CEO, rekao je da su kameni zidovi sada i „bukvalno u prahu“ i da smatra da je do uništenja došlo između avgusta i septembra 2014, prenosi B92.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Manastir Svetog Ilije (Dar mar Elia) nalazi se u Ninivi, južno od Mosula. Osnovao ga je 595. asirski monah koji je u ove krajeve došao iz Turske. Manastir je 1.400 godina bio sedište hrišćanske zajednice, prostirao se na 27.000 kvadratnih metara sa 26 prostorija, uključujući i kapelu. Obnovljen je u 17. veku, ali su persijski vladari sredinom sledećeg stoleća naredili njegovo uništenje. U ruševinama je bio sve do početka 20. veka, kada je delimično obnovljen i u njemu su se okupljale izbeglice i hodočasnici. Posle Drugog zalivskog rata irački arheolozi su tek 2008. uspeli da obiđu ovaj lokalitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari