Svetozar Papajić dobitnik statue "Joakim Vujić" 1Foto: Stanislav Milojković

Ovogodišnji dobitnik Statuete “Joakim Vujuć” , koju kragujevački Knjaževsko srpski teatar (KST) decenijama unazad dodeljuje za izuzezan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji, je profesor i reditelj Svetozar Rapajić.

Odluku o dodeli jednog od najznačajnijih priznanja u oblasti dramske umetnosti u Srbiji doneo je, navodi se u današnjem saopštenju KST,  šestočlani žiri kojim je predsedavala rediteljka Anđelka Nikolić, i u kojem je, pored ostalih, bila i prošlogodišnja dobitnicia “Joakima” kostimografkinja Milanka Berbereović.

Prsten sa likom Joakima Vujića za izuzetan doprinos razvoju Knjaževsko srpskog teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu dodeljen je rediteljki Anđelki Nikolić.

Ona je, prema obrazloženju žirija, režijom predstave “Negri ili ljobav ko sočelovekom svojim”, na originalan način na kragujevačku scenu vratila oca srpskog teatra Joakima Vujića.

Godišnja nagrada KST-a dodeljena je glumcu Čedomiru Štajnu, koji je na sceni kragujevačkog teatra prisutan duže od decenije, i koji je u poslednjih nekoliko sezona “ostvario više zapaženih rola u različitim žanrovima i autorsko-rediteljskim pristupima”.

Dobitnicima najviših priznanja KST-a, nagrade će biti uručene u ponedeljak, 15. februara, na Sretenje, kada kragujevački teatar, najstarije pozorište u Srbiji, obeležava i slavi 186 godina od osnivanja.

Podsetimo da je na Sretenje davne 1835. u Kragujevcu, na svečanosti kojom je, u porti Stare (Miloševe) crkve,  uveličano  usvajanje prvog srpskog ustava (Sretenjeskog), izvedena prva pozorišna predstava u Srbiji (Fernando i Jarika), koju je postavio Joakim Vujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari