Svetska premijera novog filma Rajka Grlića „Svemu dođe kraj“ otvara ovogodišnji 71. Pulski filmski festival 1Foto: 71 Pulskifilmski festival /Promo

Svetskom premijerom novog filma reditelja Rajka Grlića “Svemu dođe kraj” biće otvoren ovogodišnji 71. Pulski filmski festival koji počinje 11. jula i traje do 18. jula.

Pre službenog otvaranja u Areni najavljene su još dve svetske premijere film “Šalša” Dražena Žarkovića, i “Šlager” Nevija Marasovića

Pulski filmski festival zaključio je glavni takmičarski program Hrvatskog filma i Hrvatskih manjinskih koprodukcija, a uz već ranije predstavljene naslove koji se takmiče za Zlatne arene, u Zagrebu je uz filmsku ekipu predstavljen film otvaranja – romantični triler “Svemu dođe kraj” reditelja Rajka Grlića koji je s književnikom Antom Tomićem i scenarist filma. Glavne uloge u filmu imaju Živko Anočić i Jelena Đokić.

“Godine 1974. u Puli je prikazan debitantski film tada mladog redatelja Rajka Grlića “Kud puklo da puklo”, a sada smo sretni i velika nam je čast što će Rajko Grlić svetsku premijeru svog posljednjeg filma imati u Puli i drago mi je da ćemo njime otvoriti 71. Pulski filmski festival”, najavio je umetnički direktor Pulskog filmskog festivala Danijel Pek,

Reditelj Rajko Grlić je za svoj novi film je kazao da je ljubavna priča umočena u hrvatsku stvarnost.

„A vi znate kakva je hrvatska stvarnost. To je film koji ima svoju aktualnost u ovom trenutku u ovom prostoru i zato sam se nakon tri mjeseca nagovaranja dao nagovoriti od Danijela da ga otvorimo u Puli i to mi je velika čast”, rekao je Rajko Grlić dodajući da su snimali na mnogo lokacija u Zagrebu i da se bojao kako će to izdržati sa svojih 77 godina.

“Radio sam s malom, fantastičnom ekipom ljudi i radili smo u nekom velikom veselju”, rekao je. Na pitanje je li to doista njegov zadnji film kazao je da je i za “Karaulu” rekao da je zadnji i da će raditi samo filmove unutar zagrebačke potkove i od tada tako i radi.

“Uvijek se igram time da iza zadnjeg ima i posljednji tako da si dajem neki prostor. Kad završite neki film i ujutro se probudite mislite da nikad više nećete skupiti snagu da opet sve to pokrenete”, zaključio je Rajko Grlić.

Glumačku ekipu njegovog filma predvode Živko Anočić i Jelena Đokić, a ostale uloge igraju još Boris Isaković, Janko Popović Volarić, Emir Hadžihafizbegović i drugi

“Jedna od važnijih novosti ovogodišnje Pule je i ta da će Festival početi u četvrtak kako bi publika u petak i za vikend mogla pogledati što više filmova, kako navečer, tako i u dnevnim projekcijama. U takmičarskom programu imaćemo 22 filma, od toga 11 hrvatskih i 11 manjinskih koprodukcija. Imaćemo i otvaranje prije otvaranja, u kojemu ćemo prikazati film “Šlager” Nevija Marasovića, mali lijepi film čiji se dio događa pred pulskom Arenom!”, rekao je Danijel Pek.

Na predstavljanju Pule u Zagrebu bio je i glumac Janko Popović Volarić koji glumi u “Šlageru” i u filmu “Svemu dođe kraj”. Prema njegovim rečima snimanje ovog potonjeg proteklo je u odličnoj atmosferi.

“Scenarij koji su napisali Grlić i Ante Tomić bio je fantastičan, imali smo i kave, druženja i probe, osjećali smo se jako sigurno. Cijelo snimanje bilo je krasno, film još nisam vidio, a vjerujem da će i on biti takav”, rekao je Janko Popović Volarić.

On je s rediteljem Neviom Marasovićem i glumicom Lanom Barić napisao i scenario za “Šlager” i najavio ga kao svojevrsni nastavak zajedničkog rada kao na filmu “Vis a Vis”.

Uz svetske premijere Grlićeva i Marasovićeva filma, u Puli svetsku premijeru ima i komedija “Šalša” Dražena Žarkovića s Momčilom Otaševićem u glavnoj ulozi, a scenario su napisali Zoran Lazić, Ivan Turković Krnjak i Maja Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari