Svi nosimo zlo u sebi, pitanje je šta ćemo sa njim uraditi: Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu 1Foto: JPF "Bez prevoda"

Treće festivalske večeri 27. JPF “Bez prevoda” Zagrebačko kazalište mladih izvelo je predstavu “Ajhman u Jerusalimu”, reditelja Jerneja Lorencija.

Glumci Zagrebačkog kazališta mladih pred užičku publiku doneli su još jednu priču o našem identitetu, ovoga puta kroz rekonstrukciju zla koje svi imamo u sebi, samo je pitanje šta ćemo sa njim uraditi.

„Ajhman postoji u svakome od nas, a ostalo je samo svakodnevna odluka ujutro, kad se probudiš, da budeš bolji čovek nego što si bio juče. Mislim da je to bila naša misao vodilja“, kaže glumac Frano Mašković.

Selektor Festivala, Bojan Munjin, istakao je da je ključna stvar identiteta – odgovornost.

„To, da li je neko Hrvat, Srbin, katolik, Jevrej, Poljak, Nemac i slično, nije bitno. Možemo biti šta god hoćemo, pitanje je samo šta ćemo sa tim napraviti – dobro ili zlo“, naglasio je Munjin.

Svi nosimo zlo u sebi, pitanje je šta ćemo sa njim uraditi: Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu 2
Foto: JPF „Bez prevoda“

Mnogi se posle ove predstave iz sale užičkog pozorišta izašli, kako kažu, sa grčem u stomaku, a težinu tokom rada na predstavi osećala je i glumica Katarina Bistrović Darvaš.

„Meni je bilo uglavnom muka. Ne samo zbog mučne teme, već zato što sam se stalno pitala zašto moram da gledam i govorim nešto što svi znaju. Insistirala sam da govorimo o posledicama holokausta u drugoj ili trećoj generaciji. Na kraju, kada sam u publici videla mlade ljude koji nas gledaju otvorenih usta, zaćutala sam“, objašnjava ova glumica.

Svi nosimo zlo u sebi, pitanje je šta ćemo sa njim uraditi: Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu 3
Foto: JPF „Bez prevoda“

Marina Milivojević Mađarev, doktor teatroloških nauka ocenila je da je publika pogledala, ne samo predstavu o ratnom zločincu, ratnim zločinima i stradanju ljudi, već i o tome da se život nastavlja i posle najstrašnijih zločina.

„Pitanje je – kako dalje živimo sa tim. Zato je izuzetno važan drugi deo predstave. Bez njega bismo rekli – to je Eichmann i Drugi svetski rat, to nema veze sa nama. Ipak, kada su ispričali lične priče, prvi i drugi deo su se spojili, shvatili smo da svako od nas ima porodicu, a da su mnoge nastradale u tim zločinima“, kaže Milivojević Mađarev.

Užička publika i ovoj predstavi je dala visoku ocenu – 4,50.

Narednog festivalskog dana, u petak, 4. oktobra, na repertoaru 27. JPF je predstava užičkog Narodnog pozorišta „Mesec (dana) na selu“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari