Svi zajedno u snu: Svečano otvoren 20. jubilarni Festival „7 veličanstvenih“ 1Foto: festival 7 veličanstvenih

Jubilarni 20. Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma “7 veličanstvenih”svečano je otvoren sinoć projekcijom ostvarenja  Pijanoforte“ („Pianoforte“).

Pre toga, publiku su pozdravili direktor festivala Zoran Popović, festivalski selektor Tue Stin Miler, i autor filma Jakub Pjontek autor filma Pianoforte

Zoran Popović, direktor festivala „7 veličanstvenih“, podsetio je na put koji je ova manifestacija prošla od osnivanja do danas.

„Pre 20 godina postojao je samo san o velikom sjajnom bioskopu, o velikom platnu, o fantastičnim filmovima i veličanstvenoj publici. Nakon 20 godina, svi smo zajedno u tom snu, koji je uspeo da se ostvari. Da li zato što smo uložili svu našu snagu, trud i energiju da otvorimo široko vrata filmovima koji su i u Evropi tek dolazili i najavljivali jedno novo poglavlje u istoriji filma; da li zato što smo imali podršku zaista sjajnih, veličanstvenih evropskih dokumentarista i jednog izuzetnog Danca koji je gotovo postao Beograđanin, Tue Stin Milera; da li zato što je sve to spojila jedna veličanstvena, evropska publika, koja voli dokumentarni film, bioskop, i uživa u onome što je magija filma. Sve to zajedno, tokom dvadeset godina, stvaralo je legendu o festivalu, koju širom Evrope pronose eminentni evropski dokumentaristi, pričajući o nečemu što gotovo da nikada u svojoj karijeri nisu sreli, a događa se u Beogradu“, istakao je  Popović

Tue Stin Miler, selektor festivala, ispričao je priču o imaginarnom susretu Hansa Kristijana Andersena i Nikole Tesle, i njihovom razgovoru o budućnosti pokretnih slika.

„Oni nisu više ovde, ali pre neki dan sedeli su na jednom oblaku iznad Beograda. Andersen je rekao Tesli kako je ipak postojala mogućnost da se slike pokrenu.

„U Beogradu ima jedna tačka i jedno mesto gde se već 20 godina prikazuju slike koje se pokreću. S tvojim genijalnim umom i mojim pripovedanjem, te dve stvari su se spojile u nešto što ide zajedno, nešto veličanstveno. Andersen je bio u pravu. Živeo festival Sedam veličanstvenih!“

Svi zajedno u snu: Svečano otvoren 20. jubilarni Festival „7 veličanstvenih“ 2
fot. Darek Golik

Jakub Pjontek, reditelj filma filma „Pijanoforte“, prisutnima  rekao je da se oseća privilegovanim što je na festivalu.

„Veoma sam privilegovan što sam ovde. Mlađi sam od 40 godina, pa mi 20 godina festivala izgleda kao divan san.

Hvala vam na gostoprimstvu i nadam se da ćete uživati u filmu“.

Po završetku ceremonije otvaranja, premijerno u Srbiji je prikazan film “Pijanoforte” koji nas vodi na najčuvenije svetsko takmičenje mladih pijanista.

Kao svojevrsna pijanistička Olimpijada, svake pete godine u Varšavi se okupljaju vrhunski mladi umetnici i započinju bespoštednu borbu sa samima sobom da bi postigli gotovo nemoguće i savladali sve teže i teže zadatke i eventualno pobedili.

Sjajni poljski autor Jakub Pjontek napravio je uzbudljiv i intrigantan film koji nas vodi iza kulisa ovog takmičenja, a najveće zadovoljstvo u filmu je pijanistički i filmski briljantno predstavljena muzika koja je opčinila gledaoce brojnih festivala širom sveta od Sandensa do Tel Aviva.

Nakon projekcije održan je razgovor sa autorom filma.

Svi zajedno u snu: Svečano otvoren 20. jubilarni Festival „7 veličanstvenih“ 3
Foto: Ema Bednarž.

Program festivala nastavlja se večeras u 20 časova, filmom “Balomanija” danske rediteljke Sisel Morel Dargis.

„Balomanija“ donosi priču iz Brazila, iz lavirinata favela ispunjenih tajnama, ogromne slike koje lebde na noćnom nebu.

„Jedna intimna priča i jedna lična fascinacija prerastaju u potragu i zadivljujuću odbranu i pohvalu jednoj nepriznatoj umetnosti.“, piše  na sajtu festivala 7 veličanstvenih.

Ovde piše i da  je ovaj uzbudljiv  film  munjevito posle svetske premijere u Kopenhagenu postao planetarni hit i zadivio nebrojene svetske festivale.

Devojka iz Danske ulazi u favele Sao Paola da bi otkrila stvarne ljude iza svima poznate legende o tajnim bratstvima progonjenih i neuhvatljivih urbanih heroja – baloeirosa!

Film je sniman duže od decenije, a mlada danska rediteljka je preduzela neizvesnu i dugotrajnu potragu da bi stigla da svojih protagonista i da bi zadobila njihovo poverenje u uslovim stalnih policijskih pretnji i progona.

Iz siromašnih četvrti velikih brazilskih gradova krišom, u specijalno organizovanim pohodima, veliki, tajanstveni paketi odlaze u obližnje šume, na brda i pred našim očima se pretvaraju u ogromne lebdeće objekte pod titravom svetlošću vatre, da bi se zatim u trenu uzdigli u nebo ostavljajući nas bez daha.

Ogromni snoliki baloni plove širokim nebeskim prostorima svedočeći svima da baloeirosi postoje, da su još jednom uspeli da pobede represiju i sistem.

Do kraja festivala publika će moći da pogleda i ostvarenja “Tvoj život bez mene” mađarske rediteljke Ane Rubi (15. septembar, 18h), “Šaptač risovima” finskog reditelja Juhe Suonpe (15. septembar, 20h), „Gospodin Bo“ italijanske rediteljke Klaudije Tozi (16. septembar, 20h), „Ja sam reka, reka je ja“ holandskog reditelja Petra Loma (17. septembar, 20h), „Nenet“ Nikole Filibera (18. septembar, 20h, specijalna projekcija) i „Bilo jednom u jednoj šumi“ finske rediteljke Virpi Sutari (19. septembar, 20h), koji će zatvoriti festival.

Festival su pomogli Ministarstvo kulture Republike Srbije, Ambasade Finske i Danske u Srbiji uz druge sponzore i medijske pokrovitelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari