Tajne ratnika od terakoteFoto: line: Paolo Picciotto/REDA&CO/Universal Images Group / Universal images group / Profimedia

Otkako su pre pola veka otkrivene, kineske figure ratnika od terakote u prirodnoj veličini ,koje predstavljaju vojnike prvog kineskog cara Qina Shi Huanga, nisu prestale da intrigiraju javnost a zanimljivosti u vezi sa ovom značajnom istorijskom baštinom bavi se i novi dokumentarac „Tajne Ratnika terakote“ („Mysteries of the Terracotta Warriors) koji će biti prikazan na Netfilks-u 12. juna.

Vrednu zbirku figura ratnika slučajno je severoistočno od grada Xi‘ana kopajući izvor pronašla grupa farmera. Nalazište, koje su locirali u blizini carevog groba, bacilo je svetlo na život u doba drevne dinastije Qin, pisao je BBC., podseća Jutarnji list.

Neke od novootkrivenih informacija su vezane za obuću tih 2 200 godina starih skulptura.

Preliminarna analiza cipela ukazuje na to da je ona možda igrala „vitalnu ulogu“ u vojsci i doprinela njenim pobedama.

Dvoje kineskih istraživača u svojoj studiji, koja još uvek nije objavljena u naučnom časopisu niti je skrutinirana od drugih stručnjaka, analizirala je cipele klečećeg strelca.

Nakon što je izrađena kopija obuće (posegnuli su za tehnikama i materijalima za koje se zna da su korišćeni u doba kada su ratnici izrađeni), ona je upoređena s dva para modernih cipela s „hiljadu slojeva“.

Ispostavilo se da su replike izrazito fleksibilne, da su bile „udobnije, stabilnije i efikasnije“ za hodanje, kao i da su đonovi bili otporniji na klizanje u vlažnim uslovima. Upijajući materijal korišćen za izradu đona takođe je trebalo da omogući spretno kretanje po zahtevnom terenu.

Đonovi su bili izrazito mekani i udobni i veoma savitljivi, mišljenje je Cha Na, jedne od osoba koje su učestvovale u studiji.

Podjednako fascinantna je, piše BBC, i odeća ratnika, koja je bila u bojama slatkiša.

Kada su ratnici od terakote prvobitno izrađeni, obojeni su u drečavo crvene, ljubičaste i zelene nijanse, za koje se veruje da su odgovarale bojama odeće koju su nosili sami vojnici.

Spomenute boje nisu preživele uslove u kojima su se ratnici od terakote našli poput vatre, poplave…
Ipak, nekoliko ratnika uspelo je u velikoj meri sačuvati originalne boje.

Boja koja je bila prisutna na licu, kosi i odeći po izlaganju okolini u roku od par minuta bi oksidirala i ogulila se, a pošto bi iščezla, ostala bi samo gola glinena površina.

Studija iz 2019. godine ustanovila je da su pigmente originalno mešali s raznim fiksatorima baziranim na proteinu poput jaja, životinjskog lepka i mleka pre nego što su ih nanosili na vojnike kako bi se boja fiksirala.

Pokazalo se i da su fiksatori boje na različitim skulpturama bili različiti, što ukazuje na to da su oni koji su figure bojili materijale nalazili lokalno ili se tokom procesa izrade oslanjali na vlastite navike.
Lak korišćen na pečenoj glini pre bojenja dobijao se iz obrađenog biljnog soka i bio je izuzetno osetljiv na promene u vlažnosti.

Iz tog se razloga lako suši i peruta te, posledično, skida boju.

Na sreću, naučnici i stručnjaci za konzervaciju razvijaju načine za prezervaciju polihromatskih uzoraka.
Rekonstrukcije bazirane na ovom istraživanju sugerišu i da je modni izgled vojnika podrazumevao neusklađene boje.

Svi vojni rangovi su nosili drečave kombinacije boja, otkrio je Yuan Zhongyi, jedan od prvih arheologa koji su posetili iskopinu još 1974. godine.

„Tajne ratnika od terakote“ uskoro na Netfliks-u: Cipele vojnika otkrivaju jednu od najvećih zagonetki 1
Foto : alimdi / Arterra / Marica van der Meer / imageBROKER / Profimedia

Yuan, kojeg su kineski mediji prozvali „ocem ratnika od terakote“, boje vojničkih kostima detaljno je opisao u studiji objavljenoj 2001. godine.

On je utvrdio tada da je jedan general nosio dugi, grimizni sloj odeće, preko kojeg su dolazili dugi, tamnoljubičasti kaput i par roze-zelenih pantalona. Uz tu odevnu kombinaciju nosio je i smeđu krunu, smeđe cipele i šareni oklop pričvršćen grimiznim strunama.

Drugi je pak klečeći vojnik iskopan u dugom, zelenom kaputu s grimiznim ovratnikom i rukavima, plavim pantalonama prekrivenim ljubičastim štitnikom za noge. Na glavni je nosio grimiznu traku, a na nogama crno-smeđe cipele.

Posebnu pažnju privukla je ljubičasta boja.

Mnogi istraživači pretpostavljaju da su taoistički monasi na „kineski ljubičasti“ pigment nabasali sasvim slučajno stvarajući od stakla veštački žad.

Monasi su, veruje se , eksperimentisali dodajući bariju različite minerale koji su sadržavali bakar.
Prema Yuanovu istraživanju, upravo je ljubičasta, uz plavu, crvenu i zelenu, među vojnicima bila jedna od najpopularnijih boja.

Ratnici su, veruju neki istraživači, izrađeni prema stvarnim portretima.

Naime, grupa istraživača 2022. je godine analizirala crte lica 58 ratnika i 29 modernih, kineskih etničkih grupa.
Crte lica ratnika, ustanovili su, „u velikoj meri podsećaju“ na ona savremenih Kineza. Prema studiji, skulpture najviše nalikuju ljudima iz severne i zapadne Kine.

Narod Qin potiče sa zapada Kine, tvrdi arheološkinja Li Xiuzhen (University College London), a deo njihove vojske činio je narod Rong sačinjen od raznih nomadskih plemena sa severozapada, koji je narod Qin osvojio.

Zajedno su se borili protiv šest drugih država pa „mnogi ratnici od terakote“ imaju, veli Li, crte lica naroda Rong“.
„Naše istraživanje nam je još jednom pokazalo da oni koji su izradili ratnike od terakote nisu bili samo zanatlije, već i umetnici koji su svoja umetnička dela temeljili na stvarnosti“, zaključila je Li.

Zasad je iskopano 2000 ratnika od terakote, ali svake godine nalaze se novi, koji bi mogli istraživačima otkriti nove informacije o drevnoj Kini i dinastiji Qin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari