Takmičarski deo festivala "Pozorišno proleće" u Šapcu završen, večeras dodela nagrada i premijera u čast nagrađenih 1Foto: Facebook/Šabačko pozorište

Sinoć je završen takmičarski deo, sedmog po redu, festivala „Pozorišno proleće“ u Šabačkom pozorištu, a poslednja u takmičarskom delu izvedena je predstava „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ u režiji Juga Đorđevića.

Publika u Šapcu prvog dana festivala imala je priliku da pogleda predstavu „Rolerkost“ Ateljea 212.

Drugi dan bio je rezervisan za Čehova i predstavu po njegovoj drami „Galeb“ Narodnog pozorišta iz Sombora.

Višeminutne ovacije obeležile su treći dan festivala i predstavu „Što na podu spavaš“ u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, Gradskog dramskog kazališta „Gavela“ iz Zagreba, Narodnog pozorišta Sarajevo i MESS Sarajevo.

U četvrtak je na repertoaru bila predstava „Bilo jednom na Brijunima“, nastale u koprodukciji Kreativne produkcije Joca Art, Centra za kulturu Svilajnac i Bitef teatra.

Poslednjeg dana takmičarskog dela programa publika je imala prilike da pogleda predstavu „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“, koprodukciju Narodnog pozorišta Beograd, fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ i Sterijinog pozorja Novi Sad.

Nakon poslednje predstave, dva žirija – stručni i novinarski, doneli su odluku o nagradama.

Stručni žiri, čiji sastav su činili glumica Danica Maksimović, reditelj Božidar Đurović i glumac Robert Ristov, posle pet odgledanih predstava u zvaničnoj konkurenciji festivala, doneo je jednoglasnu  odluku o nagradama.

Nagradu za najbolju predstavu odnela je predstava “Što na podu spavaš“, po istoimenom romanu Darka Cvijetića, a čiju dramatizaciju i režiju potpisuje Kokan Mladenović.

Što se tiče nagrade za najbolju režiju, istu je odneo upravo Kokan Mladenović za predstavu „Što na podu spavaš“.

Nagrada za najbolju žensku ulogu otišla je u ruke Vanji Ejdus za ulogu Aleksije Rajčić, u predstavi  “Uspavanka za Aleksiju Rajčić“, u režiji Juga Đorđevića.

Za najbolju mušku ulogu nagradu “Ljubiša Jovanović“ ravnopravno dele Branislav Trifunović za ulogu Josipa Broza i Milan Marić za ulogu Ričarda Bartona u predstavi “Bilo jednom na Brijunima“, autora i reditelja Kokana Mladenovića.

Posebna nagrada koja se može dodeliti za kostimografiju, scenografiju, muziku, scenski pokret ili dramaturgiju ove godine dodeljena je za muziku i to Neveni Glušici u predstavi “Uspavanka za Aleksiju Rajčić“.

Novinarski žiri 7. Festivala “Pozorišno proleće“ koji su činile Gordana Manjenčić, Borka Trebješanin Golubović i Olivera Milošević,  posle pet odgledanih predstava u zvaničnoj konkurenciji festivala, doneo je jednoglasno odluku da Nagrada „Zalog za budućnost“, koja se dodeljuje mladom umetniku pripadne glumici Sanji Marković za ulogu Jovanke Broz u predstavi „Bilo jednom na Brijunima“.

„U predstavi koja na neobičan način istražuje jugoslovensko nasleđe,  odnose između stvarnosti i pozorišta, politike i umetnosti, poziciju žene u patrijarhalnom društvu i  pitanje identiteta, Sanja Marković opipljivo predstavlja Jovanku Broz  i njenu snažnu privrženost Titu, koja će do kraja preći u istinsku usamljenost i bol. Na pitanje ko sam ja, koje svi likovi u ovoj predstavi postavljaju,  Sanja je u svojoj ulozi ona koja u ratu juriša ispred svih i osvaja slobodu, glas razuma i moralna vertikala, ali i  most na Sutjesci, vozač glisera, lovac i elegantna dama. Sve to u ovoj predstavi ona igra bez kalkulisanja, srčano i uverljivo, na način kojim mogu samo vanserijske glumice. I pored toga što je već ostvarena u profesiji, ona je mlada glumca i njeno vreme tek dolazi“, navodi se u obrazloženju nagrade.

Dodela nagrada održaće se večeras, nakon čega će uslediti i predstava u čast nagrađenih – premijera „Mračne komedije“ ansambla Šabačkog pozorišta. Predstava je rađena po tekstu Pitera Šefera, u režiji Petra Jovanovića.

Uloge su poverene Milošu Vojinoviću, Jovani Pantić, Slađani Pajčić, Ljubiši Baroviću, Strahinji Baroviću, Sonji Milojević, Slobodanu Petroviću Šarcu i Ivanu Tomaševiću.

Scenograf je Aleksandar Veljanović, kostimograf Grbić-Komazec, a scenski pokret potpisuje Danilo Milovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari