Takmiči se sedam predstava 1Foto: Nenad Kovačević

Festival predstava za decu profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“. 11. po redu, održaće se u NP Užice od od 15. do 22. oktobra na kome će, po izboru Borisa Todorovića, reditelja iz Užica, biti prikazano sedam takmičarskih predstava.

Todorović je objasnio da je se za festival prijavilo 11 predstava iz samo sedam, od ukupno 15 pozorišta van Beograda i Vojvodine, koji čine Zajednicu profesionalnih pozorišta Srbije, a koja je osnivač „Malog Joakima“, što ukazuje na njihov težak položaj.

U takmičarskom programu učestvovaće predstave „Damojed“ (Nataša Ilić/ Aleksandar Trmčić, Prvo prigradsko pozorište Puls teatar Lazarevac), „Zvonar Bogorodične crkve u Parizu“ (V. Igo/ Zoran Lozančić, Kruševačko pozorište), „Zbrka oko vuka“ (Radoslav Pavelkić/ Miodrag Dinulović, Regionalno pozorište Novi Pazar), „Nesrećna Kafina“ ( J. J. Zmaj/ Nebojša Savić, Šabačko pozorište i Centar za kulturu Valjevo), „Plavi zec“ (Nataša Ilić/ David Alić, NP Pirot), „Cveće male Ide“ (H. K. Andersen/ Marija Krstić, Pozorište lutaka Niš) i „Trnova Ružica“ (Lj. Ršumović/ Miloš Milovanović, Pozorište za decu Kragujevac). U čast nagrađenih glumci NP Užice igraće komad „U cara Trojana kozje uši“ (Lj. Ršumović/ Boris Todorović).

U obrazloženju, Todorović navodi da su „banalizacije i potcenjivanje dečije percepcije pozorišnog čina kao i nezainteresovanost države, ministarstva i lokalnih vlasti besprimerne i teško shvatljive, naročito u situaciji najezde merkantilističkog i oportunog pristupa u ponudi kulturnih sadržaja za decu“.

Todorović je ocenio da je „odavno prisutno, a sada već neskriveno, uplitanje politike u odlučivanje o pozorištu“ i da je „ponižavajući materijalni položaj pojedinih profesionalnih pozorišta“, među kojima je posebno istakao pozorište u Vranju, koje ima „ozbiljne probleme sa najosnovnijim resursima, zbog čega je taj ansambl“, kako je istakao, „nažalost, odustao od učešća u selekciji“. Zoran Stamatović, direktor NP Užice, podsetio je na to da se „Mali Joakim“ prvi put održava u Užicu i da je taj festival, ali i repertoar užičkog teatra, dragocen za formiranje odnosa dece, škola i vrtića prema teatarskoj umetnosti. Stamatović je podsetio i na to da je NP Užice bilo među pokretačima „Malog Joakima“ i da po broju nagrada na tom festivalu deli prvi mesto sa Pozorištem lutaka iz Niša, jer je osvojilo ukupno 57 priznanja.

Cene ulaznica i žiri

Sa po 500.000 dinara festival su podržali Grad Užice i Ministarstvo kulture. Komplet ulaznica za sve predstave košta 700 dinara, cena ulaznica za organizovane grupe učenika je 150, dok je cena pojedinačne ulaznice 300 dinara. Nagrade će dodeliti žiri u sastavu: Branko Popović, pozorišni reditelj, Tanja Jovanović, glumica, i Snežana Kovačević, kostimografkinja iz Užica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari