Talasima Sredozemlja 1Foto: Stanislav Milojković

Ove godine na Beogradskom sajmu knjiga izdavačka kuće Treći Trg po prvi put predstavlja Festival literature evropskog mediterana.

„To je projekat koji je Treći Trg započeo uz podršku Kreativne Evrope. Ovo je prva godina i nadamo se da ćemo u tome nastaviti. Ove godine u fokusu je književnost Kipra. Ukupno će biti deset knjiga koje ćemo mi u prvoj turi prevesti i objaviti. To su savremeni kiparski pisci, grčkog dela Kipra, koji potpadaju pod mediteransko nasleđe“, kaže za Danas urednik izdavačke kuće Treći Trg Milan Dobričić. Festival se održava na Sajmu knjiga ali i u drugim prostorima u Beogradu, kao što je Galerija Polet, Filozofski fakultet ili Filološka gimnazija, ali i u prostorima u Novom Sadu.

„Na tim mestima publika će moći da vidi pisce koji nisu poznati kod nas, iako je reč o kvalitetnim autorima, koji su ovenčani ili nacionalnim ili evropskim nagradama za književnost. Mi ćemo od ove godine u talasima Sredozemlja donositi te nove moderne, a već afirmisane i etablirane glasove“, priča Dobričić.

On ističe da mediteranska moderna književnost nije dovoljno poznata u Srbiji. „Svi znaju Homera i antičke pisce i zapravo je mediteranska književnost preko Grčke i Rima osnova svetske književnosti. Mi smo rešili da iz tog starog centra i starog sveta krenemo i da počnemo da predstavljamo ono što je novo na tom prostoru i što se radi sada. Koliko nas sad može da nabroji kiparske ili malteške pisce, koji su prevođeni i prisutni?! A u svetu su ti autori zaista jako cenjeni“, dodaje Dobričić.

On dodaje da će se projekat nastaviti i da će se širiti. „Obuhvatiće i druge književnosti. Pre svega obuhvatiće i književnosti drugih ostrva, poput Malte ili Sardinije. Biće tu predstavljeno sve ono što se može podvesti pod mediteran, gde jednim delom gravitira i srpska, odnosno balkanska tradicija“, dodaje urednik podsećajući da Treći Trg već 11 godina organizuje još jedan festival posvećen poeziji i knjizi – Trgni se! Poezija! Deo Festivala literature evropskog mediterana biće i promocija wihove nove edicije 12/19 koja donosi prve i druge knjige mladih srpskih pesnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari