Tango testival od 25. do 28. avgusta u Novom Sadu 1

Kraj avgusta u Novom Sadu, sada već tradicionalno, rezervisan je za argentinski tango. Od 25. do 28. avgusta, na više lokacija u gradu, slušaće se i plesati tradicionalni argentinski tango.

Festival počinje s naučnim predavanjem „SciTango“, koje će se održati u Galeriji Matice srpske (Trg galerija 1) u četvrtak, 25. avgusta u 18 časova. Prvo predavanje „Ples kao inspiracija u slikarstvu“ održaće dr Daniela Korolija Crkvenjakov, konzervator-savetnik u Galeriji Matice srpske i vanredni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu. Odmah potom psiholog, porodični terapeut i specijalista poslovne psihologije mr Dragan Vasiloski (Norveška) održaće predavanje pod nazivom „Tango i terapija parova“.

Narednog dana, u petak, 26. avgusta u 20 časova u Novosadskoj sinagogi (Jevrejska 11) biće održan koncert na kojem će nastupiti beogradski Beltango kvintet, inače jedan od najpriznatijih svetskih tango orkestara. Beltango će publici predstaviti svu širinu tango repertoara, pa će se na njemu osim tradicionalnih numera naći i kompozicije pravca tango nuevo Astora Pjacole. Odmah nakon koncerta biće održano tango plesno veče na brodu „Zeppelin“ na Sunčanom keju.

U subotu na praktičnim radionicama, koje će se održavati preko dana, plesačima iz naše zemlje i inostranstva znanje će preneti argentinski tango maestrosi Selva Mastroti i Marselo Ramer, koji prvi put dolaze u Istočnu Evropu. Istog dana u večernjim satima u dvorani Eđšeg, najlepšem plesnom prostoru u Novom Sadu, biće održana „Gran milonga“, odnosno centralno plesno veče. Muziku s gramofonskih ploča najpoznatijih argentinskih autora iz 20-ih i 30-ih godina prošlog veka puštaće novosadski tango DJ Dragoljub Joković.

U nedelju, 28. avgusta, poslednjeg dana festivala, sada već tradicionalno tango će se slušati i plesati na terasi Petrovaradinske tvrđave. Biće to prilika da na mestu s najlepšim pogledom na Dunav, Novi Sad i vojvođansku ravnicu uživaju ne samo tangerosi nego i svi Novosađani. Muziku će birati DJ Dragan Mikić, inače jedan od pokretača tango scene u Srbiji i svakako jedan od najiskusnijih tango DJ-eva u Jugoistočnoj Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari