"Ne može se živeti onako kako se živelo pre tragedije": Tatjana Mandić Rigonat o razlozima zbog kojih izlazi na protest 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Danas u 18 sati biće održan peti po redu protest Srbija protiv nasilja.

Pitali smo umetnice i umetnike, šta njih lično pokreće da učestvuju u ovom protestu, šta misle da pokreće njihove sugrađane kako komentarišu reakcije vlasti.

Pozorišna rediteljka Tatjana Mandić Rigonat ističe za Danas da se od nesreće koja je zadesila zemlju ne može nastaviti živeti onako kako se živelo pre nje.

– Najmanje što mogu da učinim, ono najmanje ljudsko dobro, je da budem deo protesta protiv nasilja, svih oblika nasilja. Na ulici sam zbog stradalih i zbog budućnosti. Ne može se nastaviti živeti posle tragedije onako kako se živelo pre nje. To je nemoguće. Promena je počela i ona je nezaustavljiva. Ove šetnje, mirni protesti za mene su istovremeno ritual zajedničkog oplakivanja stradalih i veličanstvena potvrda ogromne želje i volje za suštinskim promenama – kaže Tanja.

Dodaje da kad čuje optužbe vlasti da se tragedija politizuje i zlouopotrebljava seti se jedne pesme.

– Kada čujem optužbe da se tragedija koristi za političku priču – da se zloupotrebljava, setim se pesme Vislave Šimborske – Deca epohe.

Mi smo deca epohe,
a epoha je politička……
Ono o čemu govoriš ima odjek,
Ono o čemu ćutiš ima smisao,
Ovako ili onako politički.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari