teksaški masakr motornom testeromFoto: Cinema Legacy Collection / Hollywood Archive / Profimedia

Film Teksaški masakr motornom testerom izašao je pre tačno 50 godina i užasavao publiku u bioskopima širom sveta.

Iako je dobio nastavke i nove verzije, prvobitni Teksaški masakr motornom testerom i dalje se dobro drži i mnogi ga smatraju jednim od najboljih horora svih vremena.

Ono što je odmah upalo u oko gledalaca, pored samog nasilja na ekranu je muzička podloga i zvučni efekti koji su jezivi od početka do kraja.

Film kreće naracijom Džona Laroketa koji objašnjava kako je film prikaz stvarnih događaja koji su snašli grupu od pet tinejdžera, međutim to je laž.

To je samo trik koji je reditelj Toub Huper upotrebio kako bi svom ostvarenju dao dodatnu dimenziju jeze, što će mnogi reditelji kasnije iskopirati.

„Teksaški masakr motornom testerom": 50 godina istinskog horora 1
Foto: Cinema Publishers Collection / Hollywood Archive / Profimedia

Huper je za vrlo upečatljiv prikaz priče koristio pažljivo birane krupne kadrove, lažne isečke iz radio i televizijskih emisija i vrlo specifičan izbor zvukova.

Pokreti kamere su ponekad takvi da deluje da je sve snimano poput dokumentarca i donose nam razne kadrove koji su ostali urezani u pamćenju ljubitelja horor filmova.

Teksaški masakr motornom testerom počinje najavom da neko krade delove tela iz grobova, uz upozorenje ljudima da provere da to nije slučaj i sa njihovim pokojnim rođacima.

Petoro tinejdžera odluči da se uputi na groblje, usput prolazeći pored bivše klanice, gde skupe autostopera i tako kreće priča o istoriji povezanoj sa klanicom i ubistvom životinja.

To postaje lajtmotiv filma i poruka koja treba da se prenese i kasnije, kada se petorka susretne sa Lederfejsom, ludakom koji ima masku od mesa i nosi motornu testeru.

Teksaški masakr motornom testerom je snimljen kao nezavistan film

Tada već počinje krvavi pir u kojoj ljudi postaju žrtve ludaka iz klanice i izjednačavaju se sa životinjama, što i treba da bude krajnja poruka filma.

Ta okrutnost i bezobzirnost ovde su prikazane kroz puno detalja i bolesnih preokreta od kojih niko nije bezbedan, pa ni same ubice, za koje saznajemo da su braća.

Toub Huper je za Teksaški masakr motornom testerom inspiraciju pronašao pre svega u Hičkokovim filmovima, ali tu su i razni drugi uticaji.

Ceo užas originala digao je na naredni nivo nastavkom u kome se ispostavlja da je porodica koja ubija ljude ujedno i kanibalistička, ali prvi film je ipak više hvaljen.

Ono što je takođe pomoglo filmu da postane poznat i voljen su razne kontroverze oko cenzure, jer je zabranjeno voće slađe, ali ovo ostvarenje se danas može bez problema pogledati na striming servisima.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari