Tekstovi i intervjui na raskršću umetnosti, dizajna i zanata 1Foto: Promo

„Design and Crafts in Dialogue: Critical Reader“ je digitalna publikacija koja spaja kritičke tekstove i intervjue nastale tokom dvogodišnjeg projekta sufinansiranog od strane programa Kreativna Evropa.

Takođe realizovanog kroz partnerstvo između dizajn organizacija iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Srbije.

Publikacija nudi tekstove i intervjue eminentnih autora koji deluju na raskršću umetnosti, dizajna i zanata, kao što su Glenn Adamson, Louise Schouwenberg, Evelien Bracke, kao i brojnih dizajnera koji su učestvovali u projektu. 

MADE IN: Crafts-Design Narratives je dvogodišnji projekat koji je okupio pet organizacija uključenih u različite aspekte istraživanja i produkcije zanata i dizajna: Studio Oaza i Muzej za umetnost i obrt iz Zagreba (Hrvatska), Werkraum Bregenzerwald iz Andelsbuha (Austrija), Muzej za arhitekturu i dizajn iz LJubljane (Slovenija), te organizaciju Mikser i kreativni hab Nova Iskra iz Beograda.

Počev od oktobra 2018. godine, organizovani su brojni profesionalni susreti, seminari, mapiranja, dizajn rezidencije i radionice u sve četiri zemlje, okupljajući na taj način profesionalne dizajnere, zanatlije, studente dizajna, učenjake i mnoge druge eksperte iz ovih oblasti.

Na početku projekta realizovana je uvodna konferencija koju su pratila dva stručna seminara, kao i četiri rezidencije u kojima su poznati dizajneri imali priliku da razviju nove projekte u saradnji sa tradicionalnim i savremenim zanatlijama, ali i da rade sa mladim lokalnim talentima.

Sve ove aktivnosti rezultirale su finalnom putujućom izložbom, koja je do sada predstavljena u Zagrebu i LJubljani, a kasnije ove godine stiže i u Andelsbuh.

Veb platforma projekta spaja dokumentaciju svih aktivnosti, kao i detaljne profile 40 različitih zanatskih radionica iz svih zemalja učesnica na projektu, sa impresivnom foto-dokumentacijom i pričama ljudi koji stoje iza njih.

Design and Crafts in Dialogue: Critical Reader je druga publikacija izdata u okviru projekta, nakon izložbenog kataloga od 500 stranica, koji su zajednički uredili predstavnici sva četiri partnera, a koji prikazuje sve aktivnosti projekta realizovanih za vreme dvogodišnjeg procesa.

Neki od ovih priloga našli su se i u novoj publikaciji, čiji je cilj da ponudi kritički doprinos radu u neuhvatljivom raskršću između dizajna i zanata.

Vredan dodatak predstavlja i prethodno objavljen tekst u magazinu Aeon koji potpisuje Glen Adamson, jedan od vodećih akademika među onima koji istražuju preplitanja dizajna i zanata.

Ova kritička publikacija predstavlja i neobjavljene tekstove istaknutih kustosa i autora, poput Louise Schouwenberg i Evelien Bracke, kao i dizajnera koji su učestvovali u projektu: Jenny Nordberg, Studio Unfold, Andrea de Chirico, Alexandre Humbert, Chmara.Rosinke Studio, Mischer’Traxler Studio, Lucas Wegwerth i Tamara Panić. 

Made In Critical Reader je dostupan za besplatno preuzimanje na sajtu Nove Iskre, kao i za onlajn prelistavanje putem platforme ISSUU, a u skoro i na vebsajtu projekta Made In.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari