Teška mučnina i medicinska pomoć za neke od gledalaca opere „Sancta“ austrijske koreografkinje Florentine Holcinger (VIDEO) 1Foto: Lorenzo Di Cola/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Osamnaest posetilaca pozorišta u Državnoj operi u Štutgartu zatražilo je medicinsku pomoć zbog teške mučnine nakon što su gledali izvođenje ekspresionističke opere „Sancta“, austrijske koreografkinje Florentine Holzinger, koja se prvi put opropala u ovom umetničkom žanru .

Naime, bila je to izvedba, koja je, kako piše Jutarnji list,“ uključivala pirsing uživo, nesimulirani polni odnos, a pred očima publike na sceni prelivale su se i velike količine ne samo lažne nego i prave krvi“

„U subotu smo imali osam, a u nedelju 10 ljudi za koje je morala da se pobrine naša služba za posetioce.“, izjavio je potparol opere Sebastian Ebling o dve izvedbe „Sancta“, dela austrijske koreografkinje Florentine Holcinger kako piše Gardijan .

Dodao je kao je i u tri navrata pozvan i doktor na intervenciju.

Holcinger (38) je inače poznata po slobodnim nastupima koji brišu granicu između plesnog pozorišta i vodvilja.

Njena isključivo ženska postava obično nastupa delimično ili potpuno naga, a prethodne predstave uključivale su gutanje mača uživo, tetoviranje, masturbaciju i akcione slike s krvlju i svežim izmetom.

„Dobra tehnika u plesu za mene nije samo neko ko može da izvede savršeni pokret, već i neko ko može da mokri na znak.“, rekla je Holcinger u intervjuu za Gardijan ranije ove godine.

„Sancta“ je bio njen prvi izlet u operu, a delo je premijerno izvedeno u Državnom pozorištu Meklenburg u Šverinu u maju.

Bazirana je na ekspresionističkoj operi „Sancta Susanna“ nemačko-američkog autora Paul Hindemit iz 1920-ih, koji takođe ima svoju istoriju kontroverzi.

Hindemitova originalna opera govori o mladoj časnoj sestri koja, uzbuđena pričom jedne od starijih žena manastira, gola zakorači na oltar i skine pojas s Hristovog torza.

Susret s velikim paukom natera je da se pokaje za svoj postupak i moli druge časne sestre da je živu zazidaju

Prvobitno, opera je trebalo da bude premijerno izvedena u Državnoj operi u Stutgartu 1921., ali je postavljena na pozornicu tek 1922. nakon protesta protiv njenog navodno svetogrdnog sadržaja.

Verzija koja je ove godine uznemirila publiku u Štutgartu, piše Gardijan, istisnula je izvornu muzičku izvedbu s golim časnim sestrama koje se voze na rolšulama na pokretnom podijumu u središtu pozornice, zidom razapetih golih tela i lezbejskom sveštenicom koja drži misu.

Nakon što je Holcinger u junu dovela „Sanctu“ u svoj rodni Beč, biskupi iz Salcburga i Innsbruka napali su je i nazvali to delo karikaturom svete mise bez poštovanja.

Austrijska umetnica ranije je sugerisala da je njena opera manje osmišljena da ismejava crkvu, a više istraživanje paralela između konzervativne institucije s jedne strane i ‘kink‘ zajednica te BDSM subkultura s druge strane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari