„Tesline godine, Teslinog naroda“ - Reprezentativna tribina posvećena Nikoli Tesli 1Foto: Brošura/UKS

Prateći proglašenje „Tesline godine, Teslinog naroda“ i početak streteške kampanje srpske diplomatije sa sloganom „Tesla – Energija mira“, Udruženje književnika Srbije UKS pridružilo se obeležavanju osamdesetogodišnjice kulture sećanja na Teslu.

Tim povodom, kako navode u saopštenju, „Književna beseda o Nikoli Tesli“ biće održana u Svečanoj sali UKS-a, u četvrtak, 16. februara, sa početkom u 12 sati. Urednik Tribine je Vidak M. Maslovarić.

– Udruženje književnika Srbije, u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova, organizuje reprezentativnu tribinu pod nazivom „Književna beseda o Nikoli Tesli“, čime će ovo najstarije esnafsko udruženje sa tradicijom dugom 118 godina, podržati projekat „Teslina godina, Teslin narod“, odnosno početak strateške kampanje srpske diplomatije čiji je slogan „Tesla – Energija mira“ – ukazali su u saopštenju i dodali da će goste pozdraviti Miloš Janković, predsednik Udruženja književnika Srbije.

Ova tribina će ujedno biti uzdarje Udruženja književnika – Danu državnosti Srbije. O Nikoli Tesli besediće akademik Matija Bećković, Ambasador dr Ljiljana Nikšić, nacionalni koordinator obeležavanja „Tesline godine, Teslinog naroda“ TESLA – ENERGIJA MIRA, Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. U programu će učestvovati i drugi gosti: dramski umetnici Milan Mihailović Caci i Lepomir Ivković, Hor „Kraljica Marija“ i sestre Gobović.

– Biće ovo prilika i da se predstavi literarna darovnica posvećena Nikoli Tesli pod nazivom „Teslarica“, čiju prvu stranicu otvara pesma Jovana Jovanovića Zmaja, pesnika kojem se Nikola Tesla divio i čijih je nekoliko pesama lično preveo. Tokom programa, Čedomir Kovačević Čekov će predstaviti svoje životno delo „TeslinUM – Svetionik čovečanstva“, čiju će maketu pokloniti Muzeju srpske diplomatije – najavili su u saopštenju.

Oni su istakli i to da će za Udruženje književnika Srbije, 2023. godina biti značajna i po jubilarnim 60. Beogradskim međunarodnim susretima pisaca koji će se održati krajem oktobra kada se očekuje dolazak nekoliko svetski poznatih književnika koji će dodatno pospešiti planirane aktivnosti UKS-a od strateškog značaja za afirmaciju Srbije i 75 godina objavljivanja „Književnih novina“, glasila UKS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari