The Bear, serija o smrti i očaju i hrani dobila je sezonu 3 i evo šta kaže kritika 1The Bear 3, foto: Faye Sadou/MPI / Capital pictures / Profimedia

The Bear – sezona 3 je stigla. Gledaoci su je očekivali sa nestrpljenjem, ali kritičari joj nisu naklonjeni.

The Bear 3 svi su čekali sa nestrpljenjem, jer u jednom momentu bila je to zaista najbolja serija koja se prikazivala na TV-u. Ali nova sezona nije ispunila očekivanja.

Rebeka Nikolson, kolumnistinja Observera i Gardijana u svom tekstu o novoj sezoni serije, bila je veoma oštra.

„Nova sezona deluje polovično, rasipa najbolje glumce i završava se iritantno. Samo dve epizode su zaista odlične“, napisala je u svom članku u Gardijanu.

Prva sezona postavila čvrste temelje drami, vraćajući problematičnog kuvara Karmen Berzato (Jeremy Allen White) u „The Beef“, haotičnu čikašku prodavnicu sendviča koju je posedovao njegov nedavno preminuli brat (Jon Bernthal), druga sezona je to prefinjeno unapredila. Malo serija ima privilegiju da epizode postanu poznate po svojim naslovima, ali druga sezona je to postigla sa epizodama „Forks“ i „Fishes“. Bile su posebne, inventivne i oblikovale ponekad operetski emocionalni registar serije u pametnu, upečatljivu dramu. Nije ni čudo što je postala takav fenomen pop kulture, stvarajući superzvezde brže nego što se tanjiri okrenu na liniji.

Kao rezultat toga, serija se vraća sa trećom sezonom, a publika ima velika očekivanja.
Ali pritisak je jedna od glavnih tema serije „The Bear“.
Pritisak steže likove, pritiska ih, i gledaoci posmatraju rezultate, kako neki uspevaju u kriznom režimu, a neki potpuno kolabiraju.
Druga sezona je završila sa Karmijem koji konačno zatvara „The Beef“ i priprema se da otvori svoj mnogo finiji restoran, „The Bear“.
Ali povratak njegovih profesionalnih ambicija ima cenu: juri ka veličini na račun svojih najstabilnijih odnosa, sabotirajući svoju bliskost sa devojkom Kleri (Molly Gordon) i novoreformisanim „rođakom“ Ričijem (Ebon Moss-Bachrach).

Treća sezona se, dakle, nalazi u nezgodnoj poziciji: ako Karmi uglavnom dobija ono što želi, bar profesionalno, gde priča može da ide dalje? Ne pronalazi baš rešenje. Ulozi su malo niži. Još uvek postoje problemi s novcem, iako drugačije prirode. Kasnije epizode su povezane kroz predstojeću recenziju restorana, koja može napraviti ili uništiti mesto. Kuhinju i dalje vodi „disfunkcionalna porodica“, toliko da jedan lik kaže drugom liku da „začepi“ barem jednom po epizodi, često i više. Ali treća i četvrta sezona su navodno snimane jedna za drugom, i to se oseća, jer tokom dugih perioda, ovih 10 epizoda deluje kao polovina nečega. Kao da je „The Bear“ uradio ono što ponekad rade najveće filmske franšize i podelio kasnije nastavke na dva dela.

Jedna od glavnih tema oko serije „The Bear“ je da stalno osvaja nagrade u kategoriji „komedija“, što je smešno jer je tako uporno nesmešna. Radi se o smrti i očaju, koliko i o hrani.

Sezona počinje epizodom koja postavlja ton. U velikoj meri bez dijaloga, kroz kolaž svih Kamijevih prethodnih kuvarskih uloga, vidimo šta ga je učinilo kuvarom kakav je danas. Sezona ima kružni momenat, stalno se vraća na ideju da je Karmi možda osuđen da ponavlja svoje greške.

„To stvara još jedan problem: uporna ponavljanja su neprijatelj ubedljivog pripovedanja. Potrebno je da se priča kreće. To znači da je izvrsna Sidni (Ayo Edebiri) donekle u drugom planu, kako u priči tako i u sezoni. Kakva šteta, piše autorka za Gardijan i završava:

„Ipak, kada ima svoje momente, „The Bear“ je i dalje jedna od najboljih serija na televiziji. Da je ovo recenzija pojedinačnih epizoda, dve bi bile prave poslastice. Prva je „Napkins“, režirana od strane Edebiri, u kojoj saznajemo kako je kuvarica Tina (Liza Colón-Zayas) postala deo haotičnog sveta porodice Berzato. Druga je „Ice Chips“, suštinski epizoda sa dva glavna lika, gde Karmenova sestra Net (AKA Sugar, glumi je Abby Elliott) ulazi u trudove. Da otkrijem više o bilo kojoj od njih pokvarilo bi iznenađenje, ali obe istražuju prošlost i oblikuju sentimentalnost serije „The Bear“ u sirovu i nežnu veličanstvenost. U „The Bear“, svi ili viču jedni na druge da „začepe“ (niko to ne uradi) ili insistiraju koliko se vole. Ove krajnosti pružaju odgovarajuću sumu treće sezone, koja se klati između dva stanja. Ovo je vrsta serije koja izaziva duboku naklonost, i čak i u svojim manama, osećam veliku naklonost prema „The Bear“. Ali u istini, ovo nije „The Bear“ u svom najboljem izdanju“, napisala je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari