Sedmi Festival književnosti Think Tank Town ove godine biće održan u samo jednom danu – danas, od 19 sati. Osnivači festivala – Saša Stojanović, Jurica Dikić, Predrag Stanković, Marko Stojanović i Miloš Petković – javno će čitati tekstove Birsa, Kundere, Orvela, Zupana i Brodskog o odnosu politike i vlasti.

Festival će trajati samo tri sata – umesto uobičajena tri dana – i za to vreme će nastupati samo umetnici iz Leskovca. Pored promocije romana „Poslednji dan boga Saturna“ Saše Stojanovića, nastupiće još i „Duet Harmonika“ – Vladica Dimitrijević i Vasilije Stamenković izvode popularna dela ozbiljne muzike na ovom instrumentu – i gudački trio „Stringart“, tradicionalni učesnik ove manifestacije. Festival će prvi put otvoriti i tradicionalno zatvoriti glas Ljube Živkova koji će se publici obratiti svojim „poslanicama Leskovčanima“.

– Ovo je prvi put da Festival književnosti Think Tank Town nije dobio nikakvu podršku – kaže Saša Stojanović, direktor festivala – a ja ne znam da li su se gore poneli „ministarstvo za žu-žu i gubljenje vremena“ ili lokalna vlast, tačnije – Gradska uprava za društvene delatnosti, koja je iz gradskog konkursa izbacila mogućnost da pojedinci konkurišu, valjda naviknuti da je sve u životu voluntarizam sa kolektivizmom. Uveren sam da je Leskovac jedini grad u kome je umetnicima kao individualcima aktom zabranjeno da konkurišu za gradska sredstva za kulturu. Na apel za pomoć oglušio se i sadašnji gradonačelnik Leskovca, koji nas nije udostojio ni odgovora.

Dakle, otkazano je gostovanje Češkog PEN Centra – koji je poslao pismo podrške, neće biti ni radionica kreativnog pisanja niti okruglih stolova na temu sadašnjeg trenutka u balkanskoj književnosti, izostaće prikazi recentne književne produkcije, nepovratno je izgubljena ovogodišnja šansa za promociju mladih autora… Tako veliku štetu mogu da naprave ili totalni ignoranti ili ljudi sa lošim namerama. A oni – od bivšeg ministra preko članova volšebnih komisija do gradskih načelnika – neka sami odluče gde pripadaju – poručuje rezignirano Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari