Ti si ono što vidiš 1

Retrospektivna izložba You are What you See dizajnera Vladana Srdića, koji 15 godina živi i radi u Sloveniji, biće otvorena večeras od 19 sati u Muzeju primenjene umetnosti i trajaće do 25. oktobra.

Izložba obuhvata više od stotinu Srdićevih radova iz sfere vizuelnih komunikacija, nastalih tokom proteklih 20 godina.

Srdić je, inače, još kao apsolvent na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, 1997, dobio Grifon, najznačajniju nagradu za dizajn u Jugoslaviji i to za plakat pozorišne predstave Dušana Kovačevića „Lari Tompson, tragedija jedne mladosti“, a osećaj za humor, potrebu za društvenim angažovanjem i želju za jasnoćom direktne vizuelne komunikacije demonstrirao je u brojnim svojim radovima tokom srpske tranzicije devedesetih. NJegovi angažovani plakati za pozorišnu trupu Torpedo kombinuju brutalnost toga vremena sa avangardnom poetikom ovog kros-over projekta, u koji je bila uključena i muzička grupa Vrooom. Za vreme rada u beogradskoj filijali agencije Sači, sarađivao je sa dizajnerom Slavimirom Stojanovićem, takođe i sa Lazarom DŽamićem, piscem i digitalnim strategom, što je uticalo na oblikovanje Srdićeve poetike – grafičke anegdote.

Rad u Sačiju mu je takođe omogućio da razmišlja i „van okvira“ konvencija industrijskog marketinga što je kasnije primenio na autorske projekte, ali i na rad sa klijentima. Srdićeva želja je bila da se podigne svest društva o teškim temama. Nalik karikaturistima, njegov crni humor u mnogim radovima ogoljava određene društvene pojave do apsurda pozorišne farse a dvoznačnost unosi nemir kod posmatrača. Zato celokupan Srdićev opus na izložbi Ti si ono što vidiš predstavlja poziv posmatraču da dođe i „vidi ono što je“. Izložbu prati i reprezentativan katalog, koji je grafički oblikovao Vladan Srdić, a za koji su tekstove napisali Davor Bruketa, Lazar DŽamić, Slavimir Stojanović, Anja Suša, Borut Vild, dok je autor uvodnog teksta kustos Slobodan Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari