Tibor Varadi kao književnik 1

U okviru ciklusa Susreti sa stvaraocima – masterklas, večeras je, u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti(SANU, predstavljen životni put poznatog pravnika, akademika Tibora Varadija, od detinjstva do zastupanja Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, uključujući i detalje manje poznate javnosti.

Govoreći o svom profesionalnom izboru, Varadi je pomenuo književnost, sem prava još jedan njegov afinitet, u čemu mu u ovom trenutku pomažu spisi iz arhive porodične advokatske kancelarije, iz perioda 1893 – 1914, a posebno mu je zanimljivo ratno i poratno vreme i u tome sitniji sporovi.

Na osnovu njih pišem sada dokumentacionu prozu, neki se obrasci nastavljaju, primetio je Varadi, govoreći o ovim pravnim novelama.

On je kao primer naveo da se mogu porediti optužnice i odbrane kad je njegov deda branio Srbe u Bečkereku, tada Austrougarskoj, jer su pevali sprske pesme, i kad je njegov otac kasnije branio Mađare zbog pevanja mađarskih pesama.

Varadi je na pitanje o odnosu prava i politike naglasio da je to dvoboj koji traje hiljadu godina i trajaće.

Istovremeno, Varadi je ukazao na potrebu da se intelektualne oblasti oslobode fraza, navodeći da one preživljavaju kao metod i promene političkih sistema, ilustrujući to primerom iz svog iskustva.

Nalazio sam se na jednom skupu u Srbiji, u onom ranijem dobu, i valjda od dosade brojao koliko je govornik za dvadeset minuta izgovorio reč samoupravljanje i to je učinio 31 put, rekao je Varadi.

Ali, nastavlja, boravio je devedestih godina na nekom skupu Evropske unije i izbrojao je, valjda opet od dosade, da je govornik za isto vreme od dvadeset minuta izgovorio 27 puta izraz održivi razvoj.

Na pitanje o doprinosu pravnoj nauci, Varadi je pomenuo svoj udžbenik, napisan dok je predavao u Novom Sadu, iz oblasti međunarodnog privatnog prava, u čije je pisanje uneo drugačiji pristup i stil.

Takođe, tu je ubrojao i udžbenik izdat dok je predavao u Americi o međunarodnoj trgovinskoj arbitraži, koji se koristi na pet kontinenata.

Varadi kaže da mu je najveći stručni izazov bilo zastupanje SR Jugoslavije, odnosno Srbije, pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Za vreme ratova na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za vreme svih ratova u svim delovima sveta ima nedela, ali genocid je izuzetno visok standard, kaže Varadi.

Bilo bi, napominje Varadi, posebno bizarno da SRJ, a posle njenog raspada Srbija bude prva i jedina zemlja u istoriji osuđena za genocid, to bi bilo zaista toliko daleko od realnosti i istine.

Varadi je tokom razgovora o njegovom životnom putu, govorio i o ljudima koji su mu bili uzor u pravu, o odrastanju u Zrenjaninu, u vreme kad je rođen Bečkereku, pred publikom koja je pažljovo slušala i zadržala se sa njim u dužem susretu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari